Donald Tusk

EU spremna da pomogne u stabilizaciji situacije s migrantima i izbjeglicama

predsjednistvo
Foto: VL FOTO
1/3
24.11.2015.
u 15:55

U Sarajevu Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je da je Europska unija spremna da pomogne u stabilizaciji situacije s migrantima i izbjeglicama što uključuje sigurnosni i humanitarni aspekt.

- Migrantsku krizu dodatno usložnjava dobro organizirana mreža krijumčara ljudi, te da je za uspostavljanje kontrole neophodan sveobuhvatan plan i koordinirana akcija u cijeloj regiji, dodao je Tusk.

Tusk navodi da je upravo posjetio Beograd, Tiranu i Skoplje, da je EU prije dva tjedna održala samit s afričkim zemljama, dok će uskoro održati poseban samit s Turskom, sve radi zaustavljanja dotoka migranata i izbjeglica u Europu . Svi imaju obavezu da osiguraju vanjske granice i odgovore na nastalu situaciju. 

Također, izrazio je sućut povodom terorističkog napada koji se desio u BiH ističući da nas terorizam sve dotiče i da ne poznaje granice, što smo mogli vidjeti u BiH, Parizu, Ankari, Bejrutu i Sinaju. Tusk je kazao da moramo zajednički učiniti da nada i sloboda nadjačaju strah i teror jer je to zajednička odgovornost, te da cijeni našu predanost na zajedničkom radu na suočavanju s tim izazovima, što uključuje i rad na prevenciji radikalizacije i ekstremizma. Govoreći o 20. godišnjici potpisivanja Daytonskog sporazuma, Tusk je ocijenio da je BiH predugo živjela u sjeni tog sporazuma i da pozdravlja novu odlučnost u vezi s europskom budućnosti zemlje.

- Ključno je nastaviti s pozitivnim pristupom jer će brojni izazovi postojati ali zamajac napretka mora biti iskorišten da bismo ostavili prošlost iza sebe u čemu će vam EU i ja  pružiti podršku - poručio je Tusk.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović istaknuo je da su on i kolega Bakir Izetbegović informirali delegaciju EU o onome što vlasti čine da BiH postane primjer ponašanja u širem području, o detaljima bh. vanjske politike i euroatlantskog puta, o onome što rade na ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti u BiH, te o reorganizaciji institucija sigurnosti, obavještajnih agencija i pravosuđa kako bi do kraja bili partneri u svim teškim trenucima koje danas imamo na globalnoj sceni. Naveo je da sigurnosni problemi koji nas okružuju ne smiju biti razlog za zaustavljanje napora na euroatlantskom putu, već da to predstavlja pravu šansu da BiH nadoknadi sve što je propustila u posljednjih desetak godina kako bi vrlo skoro predala aplikaciju za članstvo u EU i nastavila s preuzetim obavezama.

Čović je naglasio da smo svjesni da zbog svih problema malo tko u EU razmišlja o proširenju, ali da će ova faza naše aplikacije i put ka kandidatskom statusu uveliko stabilizirati sve u BiH i regiji, kao i da pitanja poput referenduma u RS-u moramo dogovorno rješavati mi u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?