BRUXELLES

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

22.04.2024.
u 13:12

Vijeće ministara Europske unije (EU) danas je odobrilo odluku o promjeni pregovaračkog okvira za članstvo sa Srbijom, uvjetujući njezino prihvaćanje normalizacijom odnosa s Kosovom.

Ova promjena odnosi se na poglavlje 35 pregovaračkog okvira u kojem je provođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa s Kosovom na taj način postalo formalni uvjet za Srbiju u procesu pregovora o članstvu u EU.

"Srbija treba u potpunosti provodi obveze koje proizlaze iz Sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, prema Aneksu njegove provedbe, kao dogovoreno 18. ožujka 2023. godine".

Kosovo i Srbija su 27. veljače 2023. u Bruxellesu postigli Osnovni sporazum, dok je 18. ožujka u Ohridu postignut dogovor o Aneksu provedbe sporazuma, podsjećaju Reporteri.net.

Europska komisija i Služba za vanjsko djelovanje EU (EEAS), koji su također predložili ove izmjene, pozdravili su odluku Vijeća ministara, rekao je glasnogovornik EU Peter Stano.

"Obje strane prihvatile su svoje obveze da će Sporazum o normalizaciji (odnosa) postati sastavni dio njihova europskog integracijskog puta. Provedba Aneksa postignutog u ožujku 2023. odražava tu obvezu obiju strana", rekao je Stano.

Stano je potvrdio da će takva obveza postati formalna i za Kosovo kroz "posebnu skupinu za normalizaciju".

"Očekujemo da obje strane provode Sporazum i sve ostale obveze iz dijaloga, jer je to ključno za njihov europski put”, dodao je Stano.

Veleposlanici zemalja članica EU prošli su tjedan postigli dogovor o ovim promjenama a tom prilikom zatraženo je da se obveza provedbe sporazuma iz dijaloga Srbije i Kosova uvrsti kao uvjet u okviru poglavlja 35 pregovora o članstvu jer je sporazum postignut prije godinu dana.

Napredak u procesu normalizacije odnosa s Kosovom bio je dio uvjeta u pregovorima Beograda za članstvo u EU, no sada se posebno spominje uvjet provedbe prošlogodišnjeg sporazuma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije