Josep Borrell

EU pozdravlja odluku zemalja kandidata o Bjelorusiji, istaknuta i BiH

josep borrell
15.03.2023.
u 20:17

U izjavi se podsjeća da je Vijeće usvojilo odluku o sankcijama, kojom se dopunjuje ranija odluka i produžavaju “restriktivne mjere protiv Bjelorusije za još jednu godinu” te odluke koja se odnosi na mjere protiv pojedinaca

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozdravio je danas odluku zemalja kandidata za članstvo u EU, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, da usklade svoju politiku s odlukom Vijeća EU vezano za situaciju u Bjelorusiji i ulogom te zemlje u agresiji na Ukrajinu.

U izjavi se podsjeća da je Vijeće 24. veljače usvojilo odluku o sankcijama, kojom se dopunjuje ranija odluka i produžavaju “restriktivne mjere protiv Bjelorusije za još jednu godinu” te odluke koja se odnosi na mjere protiv pojedinaca, javlja N1

“Zemlje kandidatkinje Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina, i Bosna i Hercegovina, te zemlje EFTA-e Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Europskog ekonomskog prostora pridružuju se ovoj odluci Vijeća. One će osigurati da su njihove nacionalne politike u skladu s ovom odlukom Vijeća,” priopćeno je. 

Istaknuto je i kako Europska unija prima na znanje ovu obvezu i pozdravlja je.

Od kandidata za članstvo u EU iz regije, Srbija nije spomenuta u priopćenju.

Naime, Europski Parlament danas je usvojio rezoluciju, kojom se traži od institucija u Bruxellesu da Bjelorusiji uvede iste sankcije koje su uvedene Rusiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije