kalkulira se zbog koalicija

EU potiče na uspostavu Vijeća ministara BiH, Tegeltija dobiva mandat

05.02.2019.
u 11:00

Nakon prošlotjednog susreta s dužnosnicima EU-a, uz ispunjavanje europske agende, prva veća zadaća bila je imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da nema nikakve zapreke da se na sjednici dnevnog reda Predsjedništva BiH nađe imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Po njemu, Bruxellesu je jasno te očekuje da se što prije uspostavi vlasti na svim razinama, a prije svega Vijeća ministara, piše Večernji list BiH. 

Jasne poruke

“To je jasno i meni, ali i drugoj dvojici članova Predsjedništva”, rekao je Dodik. Objasnio je kako se i ranije mogla uspostaviti vlast na razini institucija BiH jer je već poznato ime predsjedatelja.


“Važno je samo da druga dva člana Predsjedništva pristanu da se održi sjednica i da se to završi. Bilo je bespotrebno sazivati sjednicu na kojoj oni ne bi odlučivali o toj temi. Kada se dogovorimo i kada oni žele odlučiti, mogu zakazati sjednicu bilo koji dan”, naveo je Dodik. Pri tome je naveo kako trojica članova stalno razgovaraju o toj temi. Vijeće ministara moglo se ustrojiti još u prosincu, no do toga nije došlo, prije svega zbog preslagivanja na bošnjačkoj političkoj sceni te pokušajima podizanja cijene za ulazak u vlast. Još uvijek jedna stvar nije postala jasna, a to je hoće li se SDA u vlasti priključiti SDP i DF, kako to priželjkuje ova stranka, ili će pak morati samostalno ući u zagrljaj sa SNSD-om i HDZ-om.

U međuvremenu je kao uvjet postavljeno prihvaćanje Nacionalnog godišnjeg programa u Vijeću ministara, što je ključni dokument za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO savezom. Unatoč tome što su tvrdili kako bez toga neće doći do imenovanja novoga saziva, upravo je s posljednje sjednice Vijeća ministara, u kojoj SDA ima ključnu riječ, odnosno predsjeda Denis Zvizdić iz ove stranke, ova točka dnevnoga reda netragom nestala. Identično je bilo i 2015. prigodom sklapanja Vijeća ministara sa Savezom za promjene kada su ponovno bošnjačke stranke pristale na kompromis brisanja NATO-a iz programskog dokumenta kako taj argument ne bi Dodikov SNSD koristio protiv stranaka koje su tada bile poželjne političkom Sarajevu. Nove okolnosti u Vijeću ministara sugeriraju kako se sprema teren za pravljenje iskoraka prema novome sazivu Vijeća ministara.

Raspored funkcija

Dok je trajalo preračunavanje i kalkuliranje kada će se krenuti s uspostavom vlasti, vođeni su razgovori o podjeli ključnih funkcija. U razgovorima su Hrvati iskazali zanimanje za pozicije ministra financija i vanjskih poslova. Ponajprije stoga jer se s financijama zbog značaja i davanja stava može kontrolirati cijeli sustav i rad Vijeća ministara, dok se vanjske poslove želi uzeti kako bi se pokušalo parirati činjenici da je Željko Komšić već eliminirao Hrvate u diplomaciji. Bošnjačke stranke inzistiraju na sigurnosnom sektoru, ali i financijama. SNSD, uz premijersku, ne može računati na vanjske poslove ili pak vanjsku trgovinu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije