posvećeniji pristup eurointegracijama

EU, osim novca, treba i politički snažnije pogurati dogovor u BiH

05.03.2022.
u 11:00

Hrvatski politički predstavnici predvodnici su stava prema kojemu BiH mora krenuti u rješavanje otvorenih pitanja poput Izbornog zakona, ali i niza drugih reformi na europskom putu

Osim jačanja financijske pomoći BiH, ali i zemljama jugoistoka Europe, odnosno zapadnog Balkana, novonastala situacija na istoku Europe zahtijeva i mnogo posvećeniji pristup europskim integracijskim procesima, a na tomu putu najveća odgovornost je na predstavnicima vlasti u BiH, ali i političkim strankama, piše Večernji list BiH.

Osim toga, Unija u ovom vremenu neizvjesnosti treba provesti stanovitu nadogradnju svoga pristupa prema BiH u smislu jačeg diplomatskog angažmana na rješavanju svih onih otvorenih pitanja koja trenutačno opterećuju međunacionalne odnose u BiH, a na prvom je mjestu izborno zakonodavstvo.

Posvećenost

Nedavne poruke koje je izrekao šef Izaslanstva EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH Johann Sattler, a koji je u intervjuu za Nezavisne novine otkrio stav unutar EU-a koji se tiče BiH, daju na optimizmu i pokazuju kako Bruxelles u ovom vremenu krize nije zanemario svoj angažman na ovom prostoru. Sattler je podsjetio na široku raspravu o BiH koja je održana u vrijeme krize u Ukrajini, a što dovoljno govori o posvećenosti Europske unije BiH. Ono što je posebno važno u tom kontekstu jest činjenica da je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell dobio potporu u nastavku svoga političkog angažiranja u BiH kada je riječ o tome što treba poduzeti u vezi s najnovijom političkom krizom u zemlji kako bi se predstavnici RS-a u potpunosti vratili u državne institucije.

Isto tako, potvrdio je Sattler, Borell je dobio i potporu u vezi s izbornom reformom i da i na tom planu ostane jako angažiran.

- To su glavne poruke. Također, poruka je i da su sve opcije na stolu kada je u pitanju kretanje u budućnosti prema BiH. EU je najlojalniji prijatelj i partner ovoj zemlji. Investirali smo stotine milijuna u ovoj zemlji - poruka je šefa izaslanstva Europske unije u BiH koja ohrabruje i koja pokazuje kako su vlasti u BiH sada na potezu u smislu rješavanja otvorenih pitanja i usmjeravanja kormila zemlje prema Europskoj uniji. Hrvatski politički predstavnici predvodnici su stava prema kojemu BiH mora krenuti u ispunjavanje svih onih preostalih zahtjeva Europske komisije kako bi što prije dobila status kandidata, a na putu usvajanja europskih vrijednosti traže i poštivanje zaštite kolektivnih i individualnih sloboda i prava kakvi postoje u nizu višenacionalnih država. Europa je svjesna potrebe poštivanja tih prava, a tomu svjedoči i činjenica da je upravo EU, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, bila medijator procesa koji je rezultirao Mostarskim sporazumom u kojemu se izričito navodi potreba legitimnog izbora i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije