Lars-Gunnar Wigemark

EU ne kaže da prava konstitutivnih naroda trebaju biti ukinuta. Belgija je najbolji primjer

18.03.2019.
u 09:36

Institucije Europske unije, koje čekaju izbori za Europski parlament, očekuju da će vlasti BiH tijekom ovoga mjeseca pokazati iskorake u smjeru uspostave vlasti i nastavka provedbe reformi, što bi bila najbolja reklama za dobivanje pozitivnog mišljenja te stjecanje statusa kandidata za pregovore za članstvo. Složena je to procedura za koju posebni predstavnik EU-a u BiH i voditelj Ureda Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kaže da traži kompromise.

Ovo je posljednja godina vašega mandata. Vidite li napredak tijekom četverogodišnjeg razdoblja?

- Apsolutno. Nama su prije četiri godine sve stranke dale obećanje da će nastaviti snažno angažiranje, a prvi korak bilo je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom. Ovaj je dokument usklađen s obzirom na uvjete trgovine s Hrvatskom, napose o poljoprivrednim proizvodima, i to je rezultiralo time da danas izvozite u EU više nego ikada prije. Mislim da ste udvostručili taj izvoz, prije svega mlijeka, ali i drugih proizvoda. Izvoz peradi je upravo odobren i tu se vide prave promjene. Onda ste postavili čitav niz vrlo ambicioznih reformi. Mnoge od njih su se provele. No, ne i sve. Bilo je nekih nesuglasica oko toga, ali...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije