Paket potpore

EU daje još 70 mil. eura, dvije trećine idu izravno ugroženim obiteljima

storyeditor/2022-12-27/sattler.jpg
03.02.2023.
u 15:05

Ferdinand Koenig, glasnogovornik Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i Ureda posebnog predstavnika EU-a, za Večernji list naglasio je kako EU stoji čvrsto uz BiH u kriznim vremenima

Europska unija, kao ključni partner Bosne i Hercegovine, i tijekom aktualne energetske krize pokazuje značaj pravilnog financijskog djelovanja u cilju održavanja i podizanja životnog standarda, a u tom kontekstu nedavno je osigurala novi paket pomoći koji će većim dijelom biti usmjeren na brojne ugrožene obitelji u zemlji, piše Večernji list BiH. Večernji list iz Izaslanstva Europske unije u BiH doznaje kako je spreman financijski mehanizam koji će brojnim žiteljima BiH ublažiti borbu s inflatornim pritiscima, a koji se oslikavaju kroz izraziti rast cijena.

Potpora

Glasnogovornik Izaslanstva Europske unije i Ureda posebnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig podsjetio je na činjenicu da Europska unija stoji čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu u kriznim vremenima, kao i uz druge zemlje zapadnog Balkana. Zbog toga je Europska komisija, naveo je, alocirala milijardu eura za pomoć zemljama regije kako bi se srednjoročno i dugoročno suočile s energetskom krizom prouzročenom ruskim agresorskim ratom u Ukrajini. Objasnio je i kako će polovina paketa vrijednog milijardu eura biti distribuirana kao trenutačna pomoć.

- Za Bosnu i Hercegovinu namijenjen je paket od 70 milijuna eura. Oko dvije trećine ovog paketa ići će izravno najugroženijim obiteljima kako bi ublažile utjecaj visokih cijena energenata i troškova života tijekom krize, dok je ostatak namijenjen za unaprjeđenje energetske učinkovitosti u kućanstvima i kompanijama - kazao je Koenig. Inače, ovo je prvi put da Bosna i Hercegovina prima pomoć Europske unije ovakve prirode te postoji niz proceduralnih koraka koji trebaju biti napravljeni prije nego što Europska komisija može transferirati sredstva.

Koenig je u tom kontekstu objasnio proceduru kako bi paket pomoći postao operativan. Naime, Europska komisija trebala bi poslati ugovor o financiranju za energetski paket pomoći u idućim danima. Istodobno, relevantne vlasti u Bosni i Hercegovini onda trebaju odobriti ugovor o financiranju i potpisati ga te poslati zahtjev Europskoj komisiji za primanje prve tranše (90%) alociranih sredstava.

Kada je pak riječ o zadaćama koje trebaju ispuniti domaći predstavnici osiguravajući ispunjavanje preduvjeta distribucije, svakako treba uputiti na situaciju u kojoj vlasti u BiH rade na provedbi Akcijskog plana/Mape puta vezano uz energetski paket pomoći, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH 22. prosinca 2022. godine.

Potom bi vlasti u BiH trebale, objasnio je Koenig, izvijestiti o napretku u provođenju mjera za potporu ugroženim obiteljima i energetskoj učinkovitosti.

- Preduvjet distribuiranja sredstava je da BiH ima jasnu strategiju provođenja Akcijskog plana kako bi se osiguralo da sredstva stignu do primatelja kojima su namijenjena - naglasio je Koenig, osvrnuvši se pritom na samu distribuciju, a cilj je da Europska komisija uputi sredstva Bosni i Hercegovini krajem veljače/početkom ožujka.

IPA III

Paket pomoći u suočavanju s energetskom krizom samo je jedan od oblika izdašne financijske potpore Europske unije, a upravo se u posljednje vrijeme realiziraju prva sredstva iz pretpristupnog mehanizma IPA III. U prvoj godini IPA III (IPA 2021.) Komisija je alocirala 73 milijuna eura za BiH. Komisija je 5. prosinca 2022. usvojila godišnji akcijski plan IPA 2022., ukupnog proračuna od 45,5 milijuna eura. A kako će teći proces potpore u idućem razdoblju kroz IPA III, uvelike ovisi o samoj BiH i njezinim razinama vlasti. Razlog? U navedenom financijskom okviru nema definiranog alociranja sredstava po zemljama unaprijed za svaku godinu, nego se to radi na osnovi relevantnosti politika i zrelosti predloženih projekata po zemljama. Istodobno, podsjećamo i kako je podrška kroz IPA II za BiH do sada alocirana u iznosu od 552,1 milijun eura za nekoliko prioritetnih sektora.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije