Vijeća EU za opće poslove

EU će u rujnu raspravljati o BiH

Vijece EU za opce poslove
20.07.2016.
u 09:22

Slovačka će definitivno staviti BiH na dnevni red sjednice Vijeća EU za opće poslove (GAC) u rujnu, kada bi se trebala razmatrati aplikacija za članstvo u Europskoj uniji. Potvrđeno je to za Avaz iz ureda Miroslava Lajčaka, ministra vanjskih poslova Slovačke. 

Upravo je Slovačka zemlja koje predsjedava Vijećem EU, a ministar Lajčak u svojstvu predsjednika Vijeća EU na sjednici Vijeća za vanjske poslove (FAC) prije dva dana je informirao šefove diplomacija zemalja članica EU o napretku koji je ostvaren u BiH na putu ka Europskoj uniji.

- Ministar Lajčak u svom kapacitetu predsjednika Vijeća EU u Bruxellesu je informirao svoje partnere na sjednici FAC-a da Slovačka, zemlja koja predsjedava Unijom, ima namjeru pokrenuli raspravu o BiH i dostaviti nekoliko zakjučaka o BiH na idućoj ministarskoj sjednici GAC-a - kazao je za Avaz Igor Skoček, Lajčakov glasnogovornik. 

No, kako on navodi, usprkos dobroj volji i namjerama Slovačke, hoće li se BiH zaista i naći na dnevnom redu tijela EU, ovisi isključivo o domaćim vlastima.

- To će biti uvjetovano domaćom zadaćom koju BiH treba uraditi. Osim adaptacije SSP, potrebno je uskladiti mehanizam koordinacije te je potreban još vidljiviji na predak u provođenju Reformske agende - naveo je Skoček.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?