sjednica

ESV FBiH: Što prije ispregovarati preostalih pet kolektivnih ugovora

asdas
Foto: FENA
1/2
13.03.2017.
u 19:00

Da bi došlo do proširenja Općeg kolektivnog ugovora moraju se završiti izmjene Zakona o radu i granski kolektivni ugovori - zaključio je federalni premijer Fadil Novalić na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Federacije BiH na kojoj se izvanredno razmatralo kolektivno pregovaranje.

Novalić je potcrtao da je Zlatan Hurtić imenovan za ekperta u Vladi FBiH za kolektivno pregovaranje, koje inače vodi Vlada i Udruženje poslodavaca s rezprezentativnim sindikatom.

- Osim kolektivnog ugovora za buduće djelatnosti BH Telecoma, svi drugi kolektivni ugovori za koje je Vlada bila zadužena su usuglašeni sa Zakonom o radu, potpisani i većina njih je stupila na snagu - kazao je Hurtić.

Govoreći o Udruženju poslodavaca i pregovorima s njihovim reprezentativnim sindikatima ističe da je ostalo još pet kolektivnih ugovora, u privatnom sektoru gdje pregovaraju poslodavci, i to u području djelatnosti: financijski sektor, trgovina, tekstil i koža, kemija i nemetali, te građevina.

To su ugovori koji se, prema zaključku sa sjednice ESV-a FBiH, trebaju što prije ispregovarati i zaključiti to jest da se usklade sa Zakonom o radu.

Na sjednici su sindikati inzistirali da se utvrdi rok do kojeg bi se granski kolektivni ugovori ispregovarali i kojim bi se proširila važnost Općeg kolektivnog ugovora koji ističe u šestom mjesecu.

U tom pogledu, ostali socijali partneri, Vlada i udruženja poslodavaca, zaključili su da se ne trebaju postavljati rokovi, jer je to stvar pregovora.

Odgovarajući na pitanje novinara šta će biti ako se ne potpišu svi granski ugovori do isteka važenja roka Općeg kolektivnog ugovora Hurtić je naglasio da se tada primjenjuje Zakon o radu i pravilnici.

- Predviđeno je da ukoliko se ne potpišu odgovarajući kolektivni ugovori, bilo granski, kućni ili neki drugi, važe odredbe Zakona o radu odnosno pravilnici i ugovori o radu. To je sada stvar socijalnog dijaloga - rekao je Hurtić.

Pojasnio je da „sindikat inzistira da postoje kolektivni ugovori, naravno s pravom jer je to njihov mandat, a s druge strane poslodavci, uključujući i Vladu, mogu potpisati samo onaj kolektivni ugovor koji je provodiv“. Naime, u prethodnom razdoblju, dodaje, došlo je do velikog broja tužbi jer su mnogi kolektivni ugovori potpisivani nerealno.

Osim kolektivnog pregovaranja članovi ESV FBiH razmatrali su Prednacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, pri čemu socijalni partneri nisu usuglasili jedinstveni zaključak, te je rečeno da načelno poslodavci podržavaju da ovaj zakon ide u proceduri.

S druge strane sindikalci ne podržavaju jer se ne slaži s jednom od točaka, gdje se govori da se prije štrajka "moraju otvoriti razgovori". Smatraju da to oteže donošenje odluke o štrajku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije