SARAJEVO

Erdogan: Turska pridaje veliku pažnju miru, prosperitetu i stabilnosti BiH

06.09.2022.
u 16:16

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je da su odnosi Turske i BiH na izuzetnom nivou te da osim političkih, vojnih i ekonomskih odnosa, povijest, kultura i ljudske veze čine te odnose još čvršćim.

Erdogan je kazao da su na održanim sastancima razgovarali o koracima koje mogu poduzeti za unaprjeđenje odnosa.

Također je podsjetio da će se 2. listopada u BiH održati Opći izbori te je dodao da je njegov posjet pred izbore od velike važnosti za njih.

Erdogan je naglasio da Turska pridaje veliku pažnju miru, prosperitetu i stabilnosti BiH, kao i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

- BiH u narednom razdoblju očekuje intenzivna politička agenda i od vitalnog je značaja da izbori koji će biti održani u BiH budu transparenti i konstruktivni i to nije važno samo za BiH već i za cijelu regiju - kazao je.

Promoviranje izborne atmosfere koja će doprinijeti prosperitetu zemlje, dodao je, posebno je važno za mir i stabilnost BiH.

- Želim da izborni rezultati budu od koristi za cijelu BiH uz suglasnost strana i još jednom ponavljam da će Turska dati sve od sebe da se prevaziđu problemi u BiH - kazao je Erdogan.

Pojasnio je da su na sastancima razgovarali što mogu uraditi kako bi unaprijedili bilateralnu trgovinu koja je dosegla 876 milijuna dolara, uz povećanje od skoro 35 posto u odnosu na prošlu godinu, te da veliku važnost pridaju i izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd.

Naglasio je da su mu kolege ukazale na probleme u vezi tog projekta posebno u vezi nekih financijskih aktivnosti, te je istaknuo da su generalnom direktoru Ziraat banke ukazali kako da se što prije otklone problemi.

- To je mirovni projekt koji će povezati ne samo zemlje regije, već i narode i vjerujem da smo ovim posjetom dali novi zamah tom strateškom projektu - istaknuo je.

Erdogan je kazao da Turska nastavlja pružati razvojnu pomoć bez osporavanja te da rade na tome da građani BiH i Turske mogu putovati sa osobnim kartama između dvije zemlje.

- Donijeli smo tu odluku i naši ministri vanjskih poslova će ispoštovati potrebne procedure - kazao je i dodao da će takav sporazum potpisati sutra i sa Srbijom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je danas u službeni posjetu Bosni i Hercegovini. Dočekan uz vojne počasti, Erdogan je održao sastanke s članovima Predsjedništva BiH.

Zajedno s delegacijom Republike Turske, koju čini više ministara, planirano je da se Erdogan sastane i s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Također, Vanjskotrgovinska komora BiH večeras će, u suradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inozemnstvom Republike Turske (DEIK), u okviru zvaničnog posjeta BiH predsjednika Republike Turske, organizirati Poslovni forum BiH - Turska. Tom prilikom bit će potpisan i Memorandum o suradnji između Vanjskotrgovinske komore BiH i Odbora za ekonomske odnose sa inozemstvom Republike Turske.

Nakon posjeta BiH, turski predsjednik bi trebao posjetiti Srbiju i Hrvatsku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije