Dr. Jelečević

Epidemiološka situacija u Posavini je dosta ozbiljna

posavina
13.11.2020.
u 11:22

Epidemiološka situacija u ŽP je dosta ozbiljna, ali nije alarmantna i dramatična, istaknuo prim. dr. med. Perica Jelečević, ravnatelj Županijske bolnice Orašje. U zadnjih mjesec dana zabilježen je veliki porast korona infekcije, pri čemu je manji broj pacijenata srednje i teško bolestan i biva smješten na COVID odjel bolnice u Orašju, navodi dr. Jelečević i dodaje  kako trenutačno imaju 15 hospitaliziranih pacijenata, a iz razloga što u bolnici nema zaraznog odjela, bili su prisiljeni preustrojiti bolnicu i u medicinsko- tehnološkom smislu prilagoditi COVID epidemiji. – Uradili smo reekipiranje stručnih kadrova, prije svega liječnika i medicinskih tehničara, kao i drugog pomoćnog osoblja, kako bi mogli sinkronizirano raditi u borbi protiv bolesti koronavirusa i smatram da se relativno dobro nosimo s ovim problemima“, kazao je dr. Jelečević.  
U bolnici su formirana dva Covid Odjela od kojih je jedan pripremljen za pacijente s težom kliničkom slikom i respiratornim tegobama, a drugi za pacijente s nešto lakšom kliničkom slikom. – Jako je teško, ali za sada je situacija pod kontrolom. Nadamo se da ćemo izdržati i da ćemo u narednom periodu imati manje oboljelih - kazao je dr. Ahmet Hamamdžić voditelj Odjela za anesteziju i reanimaciju ŽB Orašje.  
Njegovo mišljenje dijeli i odgovorna medicinska sestra Mandica Vukić koja navodi da je priliv pacijenata dosta velik. Ističe kako za sada imaju dovoljne količine materijalno tehničkih sredstava, dok se osoblje nadopunjuje zbog svakodnevnih odlazaka u samoizolaciju.

Kada je u pitanju testiranje građana na Covid-19, Županija Posavska se oslanja na referalni centar UKC Tuzla, ali zbog nedostatka testova u Županijskoj bolnici Orašje navode kako su u zadnje vrijeme ograničeni  brojem uzoraka, tako da u Tuzlu šalju 10, te isto toliko u Brčko.

Do sada je na Covid odjelu liječeno 69 pacijenata, bilo je 16 smrtnih ishoda i to su uglavnom pacijenti iznad 75 i 80 godina starosti. –„Pojedini su bili kronični bubrežni bolesnici koji su odlazili na dijalizu i koji su imali suprimirani imuni sustav zbog čega nisu mogli adekvatno odgovarati na primijenjenu terapiju. Bilo je i starih osoba s brojnim bolestima i zdravstvenim tegobama, tipa hipertenzije, cerebrovaskularne i šećerne bolesti, ali moram naglasiti kako su na kraju preminuli od obostrane masivne upale pluća čiji je uzrok bio koronavirus“, naglasio je dr. Tomislav Ivanović liječnik na Internom odjelu i na Covid odjelima.

Zbog mogućeg pogoršanja situacije i miješanja drugih respiratornih infekcija kao gripa i prehlada, u bolnici su Covid odjel proširili na 45 do 50 mjesta. Dodatno otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da je 20-tak medicinskih djelatnika bilo odsutno s posla zbog mjera izolacije, ali uglavnom je riječ o laganim kliničkim slučajevima, kazao je dr. Jelečević, te istaknuo odličnu suradnju s Kriznim stožerom i Zavodom za javno zdravstvo ŽP, a stanje sa zaštitnom opremom i lijekovima ocijenio je dobrim, te za naredni period najavio nabavku novih količina.   –„Građanima preporučujem da poštuju sve propisane mjere, a po mojoj procjeni, najveći prenositelji virusa su mlađe populacije koje prebole ili ne osjete simptome, ali ih lako prenesu na starije osobe“, naglasio je ravnatelj bolnice dr. Perica Jelečević u izjavi za medije.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?