Svakim danom sve više zaražene djece

Epidemija ospica u BiH se ne smiruje, više stotina zaraženih

02.04.2024.
u 15:48

Samo u Sarajevskoj županiji trenutačno je 829 prijavljenih slučajeva zaraze ospicama. U Distriktu Brčko u ovoj je godini prijavljeno 28 slučajeva, a u Republici Srpskoj 32 slučaja zaraženih ospicama, najviše u Banjoj Luci - 16

Epidemija ospica ne smiruje se u BiH. Svakim danom sve je više zaražene djece, a liječnici kao razlog za to navode necijepljenje. Samo u Sarajevskoj županiji trenutačno je 829 prijavljenih slučajeva obolijevanja od ospica, piše Večernji list BiH. Pododjelu za javno zdravstvo Vlade Distrikta Brčko BiH u ovoj je godini prijavljeno 28 slučajeva zaraze ospicama. Najmlađi oboljeli star je šest mjeseci, a od ukupnog broja oboljelih šest ih je hospitalizirano i nisu cijepljeni ili su djelomično cijepljeni. Obuhvaćenost cijepljenja protiv ospica za 2023. iznosi 52%, a potrebna vrijednost za postizanje kolektivnog imuniteta je 95% cijepljenih.

Brojne komplikacije

U RS-u su prijavljena 32 slučaja zaraženih ospicama, a najviše ih je u Banjoj Luci - 16 te u Bijeljini - 13, rečeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a. U Mrkonjić Gradu, Prnjavoru i Laktašima prijavljen je po jedan slučaj zaraze. Najveći broj zaraženih ospicama starosti je od jedne do četiri godine, čak 12 mališana, dok su među oboljelima i dvije bebe mlađe od godinu dana, ali i osam osoba starijih od 30 godina. Cijepljenje protiv ospica u bivšoj Jugoslaviji počelo je 1971. godine primjenom monovalentnoga cjepiva, a kao kombinirano cjepivo MRP počelo se koristiti 1984. Svi koji su rođeni prije tog vremena u nekom su razdoblju došli u dodir s virusom, pa samim time nisu toliko ugroženi ovim oboljenjem. Oni rođeni nakon 1971. imunitet su stekli cijepljenjem. Nažalost, zbog antivaksera mlađe generacije nisu cijepljene, a tim su i najugroženije. U sredinama s niskim socio-ekonomskim standardom, gdje nije uvedeno cijepljenje protiv ove zarazne bolesti, godišnje umire više stotina tisuća djece od ospica i njihovih komplikacija. Važno je napomenuti da više od 14% svjetskog mortaliteta djece čine bolesti koje su se mogle spriječiti cijepljenjem. Ospice su jedna od najzaraznijih bolesti, koje se vrlo brzo šire te mogu izazvati velike komplikacije, kako kod djece tako i kod odraslih. Gotovo je sigurno da će ih svatko tko ima kontakt sa zaraženim ospicama i dobiti. - Jedan oboljeli može zaraziti od 12 do 18 osoba. Gotovo da je sigurno da ćete, kada imate kontakt s ospicama, dobiti neki oblik ospica. Više od 70% oboljele novorođenčadi dobije upalu pluća, dok ima i onih koji imaju encefalitis, koji može dovesti do trajnih oštećenja, a jedan postotak djece umre nakon komplikacija - navode liječnici. U najvećem riziku su djeca do godinu dana, ali i stariji su u velikom riziku.

Zabrinjavajuće širenje

Ospice nisu problem samo u BiH. Prema profesoru Matteu Bassettiju, liječniku i šefu infektivnih bolesti u poliklinici San Martino u Genovi, broj zaraženih ospicama među odraslim osobama progresivno raste kao što je to slučaj do sada bio kod djece. - U Genovi se pojavilo 5 slučajeva u 7 dana među necijepljenim osobama, a ospice mogu imati ozbiljne komplikacije. Možemo očekivati epidemiju u idućim mjesecima - rekao je profesor Bassetti. Oboljeli su starosti između 15 i 40 godina. Na pitanje treba li Italija biti zabrinuta ovim brojkama, rekao je da za sada nema potrebe za uznemirenošću, ali da je važno znati da će u budućnosti biti teško ograničiti pojavu ospica ako ne poduzmu nešto. - Mi liječnici smo imali rast između 2008. i 2009. i tada je bilo 114 oboljelih od ospica, od kojih su neki prošli s velikim komplikacijama. Čak 26% ovih pacijenata bili su teži slučajevi, što je zabrinjavajući broj jer poslije 15 godina opet bilježimo rast broja oboljelih. Za sada smo u Genovi imali 5 slučajeva, od kojih su tri liječena u San Martinu. Ovo nije ugodna bolest u odrasloj dobi. Za sada ne trebamo biti uznemireni, ali je važno znati da bi bilo teško ograničiti pojavu ospica i dovoljno je da budemo zabrinuti - dodao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?