U Srbiji stanje alarmantno

Epidemija ospica na granici BiH

22.12.2017.
u 12:00

Iako je u BiH prošloga mjeseca registrirano samo troje oboljelih od ospica, i to jedno u HNŽ-u i dvoje u SŽ-u, stručnjaci upozoravaju kako bi se zaraza iz susjedne Srbije mogla ubrzo prenijeti i kod nas, a na udaru su osobe koje nisu cijepljene piše Večernji list BiH.  Epidemija ospica širi se susjednom Srbijom i samo je pitanje dana kada će se proširiti preko granice u BiH. U središnjoj Srbiji oboljelo je više djece i odraslih nego na Kosovu, gdje je epidemija počela. Samo u tjedan dana, od 7. do 13. prosinca, registrirano je 111 oboljelih od ospica, što je čak četiri puta više nego što ih je ukupno registrirano u listopadu, kada je i počela epidemija. Do sada je prijavljeno 549 slučajeva, od kojih 248 na Kosovu, na području na kojem živi većinski srpsko stanovništvo.

Iznimno zarazno oboljenje

Najveći broj oboljelih je među mlađima od pet i starijima od 30 godina. Prema podacima Instituta “Dr. Milan Jovanović Batut”, većina oboljelih, njih 90%, nije cijepljena, a koliko ospice mogu biti opasne, pokazuje i podatak kako je svaki treći oboljeli liječen u bolnici. - Epidemija ospica se ubrzava, pojačava i trajat će još mjesecima - upozorava epidemiolog dr. Predrag Kon. A do tada se ne može baš mnogo toga uraditi, s jedne strane, zato što je riječ o iznimno zaraznom oboljenju, a s druge jer se Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ne provodi u potpunosti. Najviše oboljelih od početka studenoga evidentirano je u Beogradu i Kraljevu, po 107, te u Nišu - 48. Ovoga mjeseca prvi slučajevi prijavljeni su u Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani i Bojniku. Prema epidemiološkim podacima, u Kraljevu i Nišu, gradovima gdje su prijavljene epidemije, svakim danom sve je više oboljelih, a u tim gradovima je i najlošiji obuhvat djece MMR cjepivom.

Oboljelo i osoblje bolnice

Virus nije poštedio ni zaposlene u bolnici u Kraljevu, gdje je zaraženo 18 djelatnika - dvoje liječnika, 10 medicinskih sestara i tehničara, kao i šest nemedicinskih djelatnika. - U proteklih mjesec i pol dana evidentiran je virus među 18 zaposlenih, od kojih nisu svi zaraženi na poslu i nisu svi istodobno dobili ospice - kazao je dr. Zoran Mrvić, ravnatelj Opće bolnice u Kraljevu. Prema njegovim riječima, nitko od osoblja ni jednog trenutka nije odbio biti pored oboljelog djeteta iako su neki znali da nisu potpuno cijepljeni.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije