S prvim danima nove godine

Epidemija gripe stigla i u BiH, domovi zdravlja puni H3N2

03.01.2017.
u 09:00

Domovi zdravlja posljednjih dana puni su pacijenata, od onih najmlađih do najstarijih. Izuzetno hladno vrijeme koje vlada sa sobom je donijelo i gripu. Epidemija je krenula. U domovima zdravlja u ZHŽ-u potvrđuju nam da je povećan broj pacijenata zbog gripe. Gužvu smo zatekli i u Domu zdravlja u Mostaru. -Bolesni smo i ja i dijete, a povišena tjelesna temperatura nije zaobišla ni muža. U obitelji je više članova u gripoznom stanju. Ovdje smo došli da nam daju neke lijekove, govori nam žena u Domu zdravlja u Mostaru. Premda bh. službe još ne daju nikakve informacije vezane uz gripu u ovoj zemlji, sigurno je kako se pojavio podtip gripe H3N2. Simptomi su takvi da bolest nastupa naglo, s visokom temperaturom iznad 38 stupnjeva. Visoka temperatura potraje nekoliko dana, a prate je malaksalost, bolovi u mišićima, suhi kašalj i glavobolja. Gripu je potrebno odležati. U Udruzi liječnika obiteljske medicine u Federaciji BiH ističu da oni pacijenti koji su navrijeme cijepljeni nemaju razloga za brigu.

Cijepljenje u listopadu

- Cijepljenje je trebalo uraditi u listopadu i studenom prošle godine, tako da su se dosad trebala stvoriti antitijela i otpornost protiv gripe. Oni koji nisu cijepljeni moraju poduzeti čitav niz mjera kako bi se zaštitili i kako ne bi druge zarazili. Važno je prati ruke, ne dodirivati usta, nos, oči neopranim rukama... izbjegavati, koliko je moguće, mjesta gdje se okuplja više ljudi...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije