priopćenje

Elektroprivreda BiH: Nismo izazvali ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru

dfs
06.02.2017.
u 14:27

Elektroprivreda BiH (EPBiH) je priopćila da nije izazvala ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru i da nije ugroženo propisano ispuštanje vode.

– Razdoblje od rujna do kraja prošle godine, kao i sijačanj 2017. godine, karakteriziraju se kao hidrološki izuzetno sušna rzdoblja, što je imalo izravnog odraza na stanje prirodnih dotoka vode na slivu rijeke Neretve, kao i na stanje zaliha vode u akumulaciji HE Jablanica – priopćeno je iz EP BiH.

JP Elektroprivreda BiH je, kako dodaju u priopćenju, bez obzira na ove okolnosti vršila uredno opskrbljivanje kupaca električnom energijom, ali i neprekidno osiguravala propisano ispuštanje vode nizvodno od svojih akumulacija.

– Zbog veoma niskih temperatura u sijačnju ove godine i osiguranja potrebnih količina električne energije, došlo je do pada kote akumulacije HE Jablanica. Međutim, ni u ovakvim okolnostima nije ugroženo propisano ispuštanje vode, niti enormno pražnjenje akumulacije u druge namjene, osim potrebe za podmirenjem potreba elektroenergetskog sustava.  Dakle, kroz osiguranje propisanog ispuštanja vode nizvodno od akumulacije HE Jablanica, kao i nizvodno od akumulacija HE Grabovica i HE Salakovac, JP Elektroprivreda BiH nije uzrokovala ekološku katastrofu – ističe se u priopćenju.

Povoljan hidrološki razvoj u posljednjih nekoliko dana rezultirao je povećanjem kote akumulacije HE Jablanica za pet metara, a daljnje povećanje kote očekuje se u narednom razdoblju.

– Slične hidrološke prilike bile su karakteristične i za 2012. godinu. Ni u tom razdoblju aktivnostima JP Elektroprivreda BiH nije bila ugrožena flora i fauna Jablaničkog jezera, odnosno, riblji fond je u potpunosti sačuvan – navode iz Službe za komunikacije EPBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?