BANJA LUKA

Elektroničke zdravstvene iskaznice u RS-u od sada vrijede neograničeno

17.07.2023.
u 07:40

Iz Zavoda podsjećaju da je prvobitno rok bio pet godina, pa 10, a sada su stvoreni uvjeti da rok važenja bude ukinut

Elektroničke zdravstvene iskaznice sada vrijede neograničeno i osiguranici će ih moći koristiti i nakon naznačenog roka - sve dok imaju utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju, rečeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Iz ZZO-a RS-a navode da je to definirano novim pravilnikom o postupku utvrđivanja svojstva osigurane osobe, vođenju podataka u matičnoj evidenciji i elektroničkoj zdravstvenoj iskaznici, koji se nedavno počeo primjenjivati.

Iz Zavoda podsjećaju da je prvobitno rok važenja elektroničkih iskaznica bio pet godina, pa je produljen na 10, a sada su stvoreni uvjeti da rok važenja bude ukinut.

- Zdravstvenom iskaznicom dokazuje se svojstvo osiguranika, odnosno osigurane osobe i na osnovi nje ostvaruje se zdravstvena zaštita. Ujedno, zdravstvena iskaznica je i najbolja zaštita osobnih podataka jer se pomoću nje pristupa elektroničkom zdravstvenom kartonu pacijenta - navode iz Zavoda.

U slučaju da dođe do promjena osobnih podataka, osigurana osoba dužna je u roku od 15 dana promjenu prijaviti nadležnoj poslovnici Zavoda i podnijeti zahtjev za izdavanje nove iskaznice.

- Dok ne bude izrađena iskaznica, osiguranoj osobi izdaje se potvrda o zdravstvenom osiguranju koju koristi dok ne dobije iskaznicu - napomenuli su iz Zavoda.

Iz Zavoda su istaknuli i da, ako kartica bude izgubljena, ukradena ili oštećena, osigurana osoba to treba prijaviti nadležnoj poslovnici Zavoda kako bi iskaznica bila poništena te izbjegnute eventualne zloupotrebe.

- U situacijama kada osigurana osoba ostvari pravo na zdravstveno osiguranje u drugoj zemlji, odnosno kod drugog nositelja osiguranja, zdravstvenu iskaznicu treba vratiti Zavodu - naglašavaju iz ZZO-a RS-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?