digitalizacija i budućnost studiranja

Elektroničke iskaznice: 
Od ove godine nema papirnatih indeksa na Sveučilištu u Mostaru

18.06.2021.
u 08:00

Od iduće akademske 2021./2022. godine Sveučilište u Mostaru svojim će studentima, nastavnicima i osoblju izdavati sveučilišne iskaznice. Na inicijativu Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru ukida se indeks u fizičkom obliku te se od iduće akademske godine planira uvođenje sveučilišne iskaznice uz koju će biti omogućeno i korištenje e-indeksa. Na taj način prestat će potreba za korištenjem indeksa u fizičkom obliku te će studenti prilikom upisa dobiti službenu identifikacijsku iskaznicu Sveučilišta u Mostaru kojom će pristupati knjižnicama, zgradama, učionicama i drugim uslugama u zajednici Sveučilišta u Mostaru, piše Večernji list BiH

Brži od referada

- Studentski zbor kontinuirano radi kako bi studentima što više olakšao razdoblje studiranja i smanjio troškove koliko god je to moguće. Tako smo i ove godine inicirali uvođenje e-indeksa, čime će se prvenstveno smanjiti troškovi jer će studentske iskaznice biti besplatne, a studentima će istodobno biti olakšan pristup studentskim referadama jer će sve biti brže i jednostavnije. Uz to, nastojat ćemo studentima omogućiti što više pogodnosti ovom iskaznicom, kao što su, primjerice, popusti za kina, trgovine, predstave i slično, po uzoru na ostale studentske gradove. Korak po korak, Studentski zbor uspijeva studentima olakšati, ali i poboljšati vrijeme studiranja - kazala je Marija Barun, predsjednica Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru. Iskaznice će omogućavati pristup brojnim aktivnostima i lokacijama u kampusu. Kartice će imati NFC čip kojim se može kontrolirati ulaz u sveučilišne zgrade, urede i na parkirališta. Uz to, omogućavaju nastavnicima i identifikaciju učenika, kao i provjeru statusa studenta putem QR koda. Sa zajednicom većom od 11.000 studenata i 1000 nastavnika i osoblja, kartica će služiti kao sredstvo za identifikaciju članova zajednice Sveučilišta u Mostaru.

- Kako živimo u doba interneta, sve više sveučilišta uvodi e-indeks, odnosno elektronički indeks kao jedini koji studenti mogu posjedovati i drago mi je što će Sveučilište u Mostaru postati jedno od njih. Što se tiče sveučilišne iskaznice, nadam se kako će se moći koristiti za prehranu u Studentskom centru, kao i za posudbu knjiga u nekoj od fakultetskih knjižnica, lakšu evidenciju prisutnosti studenata na nastavi, ali i druge mogućnosti, poput popusta pri odlasku u kina, kazališta i slično - rekao je Luka Boras, student odnosa s javnošću.

Izdavanje sveučilišnih studentskih iskaznica obavljat će studentske referade korištenjem Informacijskog sustava Sveučilišta u kojemu će se evidentirati promjena statusa iskaznice i studenta. Sveučilišna iskaznica u sebi će sadržavati već spomenuti NFC čip i QR kod te bi se korištenjem ovih tehnologija omogućio brži i jednostavniji rad studentskih referada, kraća čekanja u redovima, dok će se sveučilišna iskaznica koristiti i na drugim lokacijama koje imaju sporazume sa Sveučilištem.

Izgradnja e-Sveučilišta

Sveučilišna iskaznica bit će dostupna i u digitalnom obliku, a sav njezin sadržaj razvijen je na Sveučilištu u Mostaru te je korišten eduID sustav. Na taj način osigurano je pouzdano i učinkovito korištenje usluga elektroničkim putem. Svu programsku potporu, osiguravanje rada i brigu o redovitom funkcioniranju sustava radit će Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru - SUMIT, a vrijedi istaknuti kako će Sveučilište u Mostaru biti prvo sveučilište u regiji koje će uvesti ovakav oblik identifikacije studenata.

- Projekt e-indeks i digitalna sveučilišna iskaznica još je jedan korak u procesu digitalizacije Sveučilišta u Mostaru. Korištenjem modernih tehnologija želimo riješiti probleme s kojima se susreću studenti i studentske referade. Prelaskom na digitalni oblik po uzoru na vodeće svjetske visokoobrazovne institucije pokazujemo kako Sveučilište u Mostaru prati svjetski trend digitalizacije obrazovanja i u tom području ne zaostaje, a u odnosu na regiju prednjači u tome polju - dodao je Robert Rozić, voditelj projekta uvođenja e-indeksa.

Sveučilište u Mostaru gradi e-Sveučilište, razdoblje koje počinje upravo uvođenjem sveučilišne iskaznice, čime će se omogućiti brži i jednostavniji rad, kao i smanjiti troškovi prvenstveno studentima s obzirom na to da će iskaznice biti besplatne. Klasični indeks već je stvar prošlosti na većini europskih sveučilišta, a gradeći moderno i europsko sveučilište, ovo je jedan od koraka prema tome. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije