Zima u BiH

Ekstremno hladne zime neće biti, ali su moguće nove poplave

italija poplave
Foto: Screenshot/Reuters
27.11.2014.
u 10:08

Ako se ostvare prognoze hrvatskih meteorologa o iznadprosječnoj zimi i većoj količini oborina, mnoga područja u BiH ponovno bi se mogla suočiti s poplavama i klizištima. Bh. meteorolozi se za sada usuđuju prognozirati vrijeme samo do kraja ove godine.

Prognoze za zimu

Tako iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu kako bi zadnji dani studenoga mogli na zapadu i jugu BiH proći uz nestabilno vrijeme praćeno kišom umjerenog intenziteta. Jutarnje temperature tijekom ovog tjedna će se kretati u Bosni oko 3, a u Hercegovini oko 7 stupnjeva, dok će maksimalne dnevne u Bosni dostizati vrijednosti do 12, a u Hercegovini do 17 Celzijevih stupnjeva. Nešto niže temperature očekuju se sljedećeg tjedna kada se prognoziraju jutarnje temperature u Bosni ispod nule, oko minus 2 stupnja, a u Hercegovini oko 5. Što se tiče prvog dijela prosinca, prognoze bh. meteorologa govore kako bi oko 7. prosinca temperatura mogla pasti i ispod minus 6 stupnjeva. U entitetskim meteorološkim zavodima kažu kako za sada ne mogu govoriti o izgledima vremena za duže vremensko razdoblje iako će u ponedjeljak objaviti cjelovitu prognozu za zadnji mjesec 2014. godine. Hoće li predstojeća zima biti ekstremno hladna, kako se moglo pročitati u medijima, tek ćemo vidjeti. Hrvatski državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je objavio kako bi zima mogla biti čak iznadprosječno topla. To može značiti kako će se i u sljedeća tri mjeseca nastaviti slični vremenski uvjeti kakve imamo već više od godinu dana jer su sva godišnja doba u posljednjih 12 mjeseci bila toplija nego što je uobičajeno uz količine oborine zamjetno veće od prosječnih. Primjerice, u studenom prošle godine su i vrijednosti temperature i količine oborina u cijeloj zemlji bile znatno iznad prosječnih.

Strah građana

Od ovih i drugih prognoza najviše strahuju građani na područjima koja su proljetos bila izložena poplavama i klizištima. Ako bi se nešto slično ponovilo u zimskom razdoblju, to bi moglo donijeti još veće probleme stanovništvu. Veliki broj njih još nije obnovio razorene domove od svibnja pa je strah od ovih poplava itekako opravdan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?