Potrebno izmijeniti županijske zakone o obrazovanju

Eksterna matura u TŽ-u će ipak biti održana

08.12.2023.
u 21:11

Iako je prethodno najavljeno ukidanje eksterne mature u školama u Tuzlanskoj županiji, do toga ipak neće doći te će provjera znanja na ovakav način biti obavljena i u aktualnoj školskoj godini, ali sa znatno manjim brojem predmeta.

Odluka Skupštine

Zastupnici u Skupštini Tuzlanske županije su koncem srpnja ove godine jednoglasno podržali inicijativu kojom se ukida polaganje eksterne mature u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskoj županiji. Kako je tada obrazloženo, eksterna matura je ukinuta, što su učenici završnih razreda dočekali s oduševljenjem. Međutim, da bi se to zaista i ostvarilo, nužno je bilo izmijeniti županijske zakone o obrazovanju, što do danas nije učinjeno.

Skupština Tuzlanske županije od Ministarstva obrazovanja TŽ-a zatražila je mišljenje vezano uz izmjene zakona koji se odnose na eksternu maturu. Kako je naveo resorni županijski ministar Ahmed Omerović, prilikom kreiranja mišljenja Ministarstvo je izvršilo konzultacije s Pedagoškim zavodom, Glavnim maturalnim povjerenstvom i Vijećem za visoko obrazovanje.

Kao epilog Vlada TŽ-a jučer je službeno zadužila Ministarstvo obrazovanja TŽ-a i Pedagoški zavod TŽ-a za izmjene propisa iz oblasti eksterne mature, što znači da će učenici, umjesto dosadašnjih 14 predmeta, sada polagati njih tri.

- Riječ je o bosanskom jeziku, matematici i prvom stranom jeziku. Također, dano je zaduženje Univerzitetu u Tuzli da izvrši ekvivalenciju matura koje rade potencijalni studenti iz drugih administrativnih jedinica. Naime, nedavno smo imali problem da učenici koji su završili srednje škole, a obrazovali su se po nastavnom planu i programu u drugim administrativnim jedinicama nisu bili u prilici dobiti bodove za eksternu maturu - kazao je Omerović.

On je podsjetio kako je eksterna matura obveza koju je Bosna i Hercegovina preuzela međunarodnim dokumentima te da je ona, prema mišljenju struke, vrlo važna za daljnje napredovanje obrazovnog sustava.

Međunarodni akti

- Naša matura je priznata u nekoliko europskih zemalja. Također, zaključkom Vlade Tuzlanske županije definirano je i da će Pedagoški zavod TŽ-a pripremiti katalog pitanja za ova tri predmeta te da će on biti dostupan na mrežnoj stranici Zavoda do kraja ovoga mjeseca. Pitanja na maturi će biti isključivo iz tog kataloga - zaključio je Omerović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije