NUŽNO HITNO RJEŠENJE

Ekološka katastrofa u BiH: Tisuće kubika otpada zagadilo rijeku Drinu

04.01.2021.
u 15:35

Ljubitelji prijatelji već dugo upozoravaju na ovaj problem, međutim usprkos razgovorima na vrhu Srbije, BiH i Crne Gore do rješenja se nije došlo

Radnici poduzeća Hidroelektrane na Drini sutra bi trebali početi uklanjanje plutajućeg otpada koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane Višegrad, a koji je tu dospio pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije, prenosi Klix.ba.

Specijalizirani tim Hidroelektrane Višegrad godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine, među kojim je drvo, plastika i drugi otpad sa deponija u okruženju.

Problem plutajućeg otpada prisutan je više godina i o njemu se raspravljalo na brojnim sastancima i skupovima održavanim u Višegradu.

U Višegradu je prije dvije godine održan trilateralni sastanak resornih ministarstava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, o problemu plutajućeg otpada, ali problem ni do danas nije riješen.

Predsjednik Udruženja za sportski ribolov i ekologiju "Drinska jezera" u Višegradu Aleksandar Kojić kaže da Drina i dalje važi za jednu od najčistijih rijeka, o čemu svjedoči bogat riblji fond i prisustvo pastrmke, koja za stanište bira samo čiste rijeke, te apelira da plutajući otpad treba riješiti naporom tri zemlje kroz koje protječe Drina.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a ranije danas rečeno je Srni da će hitno inicirati sastanak sa novim resornim ministrima u vladama Srbije i Crne Gore kako bi se pronašlo rješenje za desetine tisuća metara kubnih plutajućeg otpada koji na krunu brane u Višegradu dolazi pritokama rijeke Drine i prijeti da ugrozi rad poduzeća Hidroelektrana na Drini.

Komentara 1

Avatar Forte
Forte
20:51 04.01.2021.

MENTALITET

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?