Pregovori u Neumu

Eichhorst: Razgovaramo o dokumentu od 17 stranica. Palmer: Nismo tu da trošimo vrijeme

28.01.2022.
u 14:26

Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), u prvoj izjavi medijima nakon početka neumskog kruga pregovora, kazala je da se proces odvija u dobrom ozračju.

Eichhorst je kazala kako su mislili da je važno javnosti saopćiti kako se pregovori odvijaju u dobrom i konstruktivnom ozračju.

"Svjedoci smo jedne kvalitetne i konstruktivne diskusije koja je započala još sinoć, a nastavila se današnjim razgovorima. Imamo predstavnike oporbe i vladajućih struktura, različita, ali konstruktivna razmišljanja", kazala je.

Ona je navela kako se nakon sinoćnjih incijalnih razgovora diskusija nastavila o opsežnom paketu od 17 stranica koji govori o unaprjeđenju izbornog procesa.

"Ta dokumenta će dalje prolaziti ekspertsku analizu... Jako puno posla je još pred nama", izjavila je.

Prošle godine smo u lipnju bili kolega Palmer i ja te možemo kazati da sada ne samo vidimo snažniju spremnost da se razmotre različite opcije već jedno istinsko opredjeljenje da se postigne dogovor.

"Vidmo i osjećaj žurnosti i želje za usuglašavanja potrebnog rješenja", zaključila je Eichhorst.

Matthew Palmer je naglasio da je ozračje pozitivno, ali i ozbiljno s obzirom na to da je na stolu mnogo izazova i teških pitanja koje treba riješiti: 
"To što je optimistično ne znači da je lako, ovo su veoma teška pitanja".

"Drago mi je što smo u Neumu i radimo na ovom zaista važnom pitanju jačanja integriteta izbornog procesa. U svakom slučaju nama je veoma drago da imamo priliku razgovarati u ovom formatu. Mnogo je toga što će biti na dnevnom redu, neki od tih pitanja su teža od drugih, pogotovo su teški tehnički aspekti izmjena koje se tiču integriteta izbornog procesa", rekao je na početku svog obraćanja.

Na pitanje novinara o tome koliko je realno da će problem biti konačno riješen, Palmer je poručio da međunarodna zajednica nije tu kako bi trošila vrijeme.

"Mi nismo tu da trošimo bilo čije vrijeme, da ne postoji mogućnost rješavanja problema, da ne postoji uvjeravanje da rješenje može dobiti podršku, da ne vjerujemo da je sve to moguće mi ne bismo bili ovdje", naglasio je.

Američki izaslanik za Izborni zakon otkrio je da su za stolom i brojni eksperti, koji zajedno s političarima pokušavaju doći do najboljeg rješenja, a takvo rješenje je, prema riječima Palmera, ono koje je u skladu s najvišim standardima Europe.

"Osim političkih lidera, diskusiji su se priključili i eksperti s ciljem rješavanja nekih od težih pitanja. Lideri i eksperti su se okupili oko istog cilja kako bi razgovarali o smislenim temama, kako bi se postigao dogovor, koji bi mogao biti predstavljen u parlamentu i dobiti većinu glasova", rekao je.

Kazao je da će sutra razgovarati i sa članovima Interresorne parlamentarne radne skupine za izmjene Izbornog zakona, među kojima su i Srbi, te da će oni na taj način sudjelovati u pregovorima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije