Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove

Eichhorst: Pozivamo na hitnu deblokadu institucija

26.01.2022.
u 12:25

Europska unija (EU) i sve naše zemlje članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija na razini Bosne i Hercegovine i jedan puni i bezuvjetni povratak koji će omogućiti puno funkcioniranje ovih institucija, kazala je direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Sa višim dužnosnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zaduženom za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthewom Palmerom nalazi se u posjeti Bosni i Hercegovini.

Zajednička posjeta dio je kontinuiranih napora Europske unije i SAD-a u BiH, s naglaskom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminirala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava.

Nakon sastanka sa Interresornom radnom grupom, Zajedničkim kojegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH izrazila je zadovoljstvo da je ponovo u Sarajevo.

"EU i SAD ostaju i dalje posvećeni Bosni i Hercegovini, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu, jedne jedinstvene teritorije, jedne zemlje i jednog naroda. Zahvaljujem svim članovima Zajedničkog kolegija PSBiH na jutrošnjoj korisnoj diskusiji koju smo imali. Mislim da je to bio dobar uvod u cijeli tehnički dio radova koji nam predstoje u idućim danima. Parlamentarna skupština je dom demokracije, mjesto u kojem se razmatraju ključne teme, ključna pitanja koja tište građane ove zemlje i gdje se iznalaze rješenja koja su potrebna", izjavila je Eichhorst.

Poručila je da je postojeća politička kriza neprihvatljiva za građane BiH, jednako tako bi barem trebala biti neprihvatljiva i izaslanicima PSBiH, na isti način kako je neprihvatljiva EU i njenim partnerima.

"Blokade rada Parlamentarne skupštine i institucija na razini Bosne i Hercegovine jednostavno obustavljaju sve one životno potrebne aktivnosti koje bi se trebale odvijati. EU i sve naše zemlje članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija na nivou BiH i jedan puni i bezuvjetni povratak koji će omogućiti puno funkcioniranje ovih institucija", istakla je Eichhorst.

Kako je kazala, isto tako vjeruju da je suglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne reforme i izborne i ustavne reforme apsolutno jedno od ključnih pitanja, međutim, do te suglasnosti još nisu došli.

"Mi smo ovdje sa svoje strane da podržimo razgovore koji bi išli u pravcu iznalaženja ovog rješenja i suglasnosti u smislu izmjena Ustava i Izbornog zakona, u smislu izmjena svih onih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u izbornom zakonu. Povjerenje u izborni proces i u sam rad institucija ozbiljno je narušen zbog određenih kredibilnih navoda o izbornim prevarama, a naravno građani žele da imaju institucije i proces u koji mogu vjerovati jednako kao što i mi to sa svoje strane priželjkujemo", objasnila je Eichhorst.

Smatra da bi se time napravio značajan, kredibilan iskorak na europskom putu, na približavanju ove zemlje EU.

"I upravo je to poruka koju smo prenijeli članovima Zajedničkog kolegija, da se okupe i zajednički rade u tom pravcu. Govorimo o jednom kredibilnom paketu koji će prije svega riješiti pitanje diskriminacije kroz zakonodavstvo osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa. Tražili smo od njih suradnju, kompromise koji će ići u pravcu iznalaženja jednog konačnog rješenja i apsolutno je ključno da svi politički subjekti u Federaciji BiH upravo i rade na ovom pitanju. Trenutak je zaista važan", dodala je Eichhorst.

Tijekom posjete, koja će trajati do 30. siječnja, sastat će se i predstavnicima civilnog društva, kao i sa liderima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije