Glavna direktorica za Europu pri Službi EU za vanjske poslove

Eichhorst otkrila: Za “zeleno svjetlo” BiH treba usvojiti ova tri zakona i započeti suradnju s Frontexom

Angelina Eichhorst
06.02.2024.
u 21:12

Znam da su mnogi govorili nemojte propustiti ovaj vlak, nemojte propustiti ovaj vlak, ali ključno iskoristiti današnji trenutak koji može imati pozitivan ishod za sve. U konačnici odluka je u rukama lidera i građana, navela je Eichhorst

Glavna direktorica za Europu pri Službi EU za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst stigla je u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. U intervjuu za N1 kazala je kako se nada da će ova kratka posjeta biti dobra.

“Pravi je trenutak za BiH da na pravi iskorake ka članstvu u EU”, kazala je. Otkrila je da je potrebno da BiH usvoji tri zakona i započne suradnju s Frontexom, što je dosta manje u odnosnu na 14 prioriteta Europske komisije koji su ranije navedeni.

Eichhorst je kazala kako je osjetila dobru energiju ovaj put u BiH te da su sva tri člana Predsjedništva BiH, na sastanku koji održala po slijetanju, navela kako su suglasni da je ovo “pravi trenutak”.

“Bilo je mnogo posjeta BiH u siječnju i svi ponavljaju poruke da je sada pravi trenutak. Imamo 5-6 tjedana do sjednice Europskog vijeća”, rekla je Eichhorst u Danu uživo.

Precizirala je kako je ključno u ovom trenutku usvojiti 3 zakona i započeti pregovore s Frontexom.

-Frontex – potrebno je započeti pregovore i to je važno kao naredni korak pridruživanja i tri ključna zakona – Zakon o sprečavaju pranja novca i financiranja terorizma, zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. Jako puno diskusija se vodilo o tome, znamo da je bio i sastanak koalicionih lidera i nadamo se da će se to usvojiti. Mi vjerujemo da se te odluke mogu donijeti.

Upitana hoće li BiH dobiti zeleno svjetlo Bruxellesa ako usvoji do ožujka ova tri zakona pojasnila je:

-Ukoliko budu usvojeni i počnu se pregovori s Frontexom, predsjednica Europske komisije će biti u poziciji da izvjestiti šefove vlada država EU, 27 članica vijeća da je urađeno to. Bila je u posjeti BiH da u ime svih lidera EU naglasi koji su koraci koje je potrebnu poduzetu. Ne mogu u ovom trenutku spekulirati što će biti odluka lidera, ali bila bi dobra dinamika da je u BiH ostvareno puno napretka i to će dati argumente u ruke predsjednici. Znam da su mnogi govorili nemojte propustiti ovaj vlak, nemojte propustiti ovaj vlak, ali ključno iskoristiti današnji trenutak koji može imati pozitivan ishod za sve. U konačnici odluka je u rukama lidera i građana.

-Ja sam zapravo u Predsjedništvu postavila pitanje – želite li vi istinski da BiH bude članica EU i rekli su jednoglasno da žele. Godinama se sastajem s liderima u BiH, ono što vidim u medijima i javnosti je dosta negativnih glasova i retorike, secesionizma, govora mržnje, širenja straha… Ali istinski oni glasovi budućeg članstva ekonomske perspektive, radnih mjesta, zdravstva i školstva, što je građanima potrebno, ne dolazi do izražaja. Nisu dovoljno glasni. Svakodnevno pratim rad medija u BiH sa suradnicima i pitam odakle taj strah dolazi i znam jer ima dosta poruka u javnom prostoru koje ne pomažu. Uvijek pitam zašto to ne preokrenete i radite pozitivno, zašto ne vidite da ova zemlja ima budućnost i perspektivu? Da građani moraju imati povjerenje u institucije da odluke budu donesene. Mi moramo raditi na iznalaženju rješenja i pronalasku izlaza, kazala je Eichhorst.

Na upit slaže li se s kritikama O’Briena rekla je kako je SAD naš saveznik i partner.

- Iistinski vjerujemo da je top prioritet članstvo BiH u EU. S Amerikancima imamo jedinstven stav kada je u pitanju Zapadni Balkan. A ono što su neki pojedinačni komentari ne bih komentirala. Najvažnije je da blisko surađujemo. Imamo različite pristupe. EU uvijek naglašava kada imamo one koji su protivnici europskog puta nećemo okretati glavu, jasno ćemo reći što su naša očekivanja i očekivanja građana. Zakoni o kojima se priča se dotiču europskih vrijednosti. Ako se ne usvoji zakon o pranju novca, to donosi negativne posljedice na zemlju u i njenu reputaciju, kazala je.

Govoreći jesu li europske vrijednosti ono što se navodi kao dogovor iz Laktaša, rekla je kako nije vidjela sadržaj sporazuma iz Laktaša.

- Prema našim informacijama, lideri koalicije su se sastali i mi smo to pozdravili, da razgovaraju i postižu dogovore. Nismo dobili najjasniji dogovor što je usvojeno. Sastat će se opet. Ali, ostalo je jako malo vremena. Ipak ovakvi sastanci su jako važni, bili u Laktašima ili u parlamentu. Bitno je samo da dogovori budu u skladu s europskim vrijednostima. I mi jedva čekam ishod sastanaka i nadamo se da ćemo ih pozdraviti, kazala je međuostalim Eichhorst.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?