izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH

Džeba: Narušavanje Daytonskog sporazuma počelo davno, kad je Komšić sjeo na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva

Damir Džeba
Foto: N1
28.06.2023.
u 21:40

Moramo ukinuti diskriminaciju na osnovu lažnog predstavljanja, jer nam u Parlamnet dolaze "Hrvati" iz mjesta gdje Hrvata nema uopće. U Klubu Hrvata sjedi nekoliko izaslanika koje Hrvati uopće nisu mogli izabrati, a sjede na pozicijama gdje bi trebali predstavljati Hrvate", istaknuo je Džeba.

Rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma počelo je davno, još onda kad je Željko Komšić sjeo na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva, izabran bošnjačkim glasovima, izjavio je, gostujući u BHT1 Uživo, izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba. Govorio je o položaju Hrvata u BiH, radu SIP-a, energetskim zakonima koji su povučeni sa sjednice Doma naroda, Južnoj interkoneciji.

Na samom početku emisije Damir Džeba se osvrnuo na Bećirovićevu izjavu i istaknuo kako bi Bećirović morao vidjeti da najveća nesreća za BiH sjedi pored njega u Predsjedništvu, a to je Željko Komšić, i da je s time narušavanje Daytonskog sporazuma počelo davno. 

"Mi Hrvati rušenje Daytonskog sporazuma vidimo u liku i djelu Željka Komšića i Bećirović bi, svaki put kada sjedne pored njega, trebao ustati i napustiti Predsjedništvo jer je bošnjačkim glasovima Hrvatima Komšić nametnut četvrti put", to je bio komentar koji je Džeba uputio na pitanje o vetu Željke Cvijanović.

Zamolio je da se ne banaliziraju prava konstitutivnih naroda u BiH poredeći ih sa Kosovom.

"U Kosovu je potpuno shvaćena priča o legitimnom predstavljanju i ne treba banaliirati prava konstitutivnih naroda u BiH i ne treba je uspoređivati s prelaskom granice. U Skupštini Kosova je izbačena osoba koja je izabrana srpskim glasovima (Arijana Hodžić, op.a.) i stavljen je tu legitimni predstavnik bošnjačke zajednice. To ne vrijedi u BiH", kategoričan je Džeba.

"Državna nadležnost je kako se uređuje prelazak granice. Ono što se govorilo u NSRS je njihov politički stav. Ne bismo trebali više imati strance u Ustavnom sudu BiH, ne znam kako jedna država koja želi u EU može podnositi da im u ustanovama sjede stranci. Možemo li mi na takav način ući u EU?", zapitao je Džeba i dodao:

"Mi imamo novu parlamentarnu većinu, imamo Vijeće ministara, smjernice i načela djelovanja političke većine, nakon 100 dana je Vijeće ministara podnijelo izvješće i više je nego jasan napredak države na razni ovlasti Vijeća ministara. Na isti način vidim uspotavljenu Vladu FBiH, pa ćemo sačekati prvih 100 dana rada da vidimo u kojoj mjeri ispunjavamo ono što smo potpisali s partnerima", ističe Džeba.

Rekao je kako međunarodna zajednica radi ono što je u njihovoj ovlasti i kako je najbolje za BiH da domaći političari odlučuju i preuzmu odgovornost.

Tri energetska zakona u parlamentu FBiH

HDZ je u ovom kontekstu stavljen od strane medija kao odgovoran i radi istine, ti mediji su zbog demantija morali ispraviti tu informaciju, ističe Džeba govoreći o paketu energetskih zakona koji su skinuti s dnevnog reda sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta.

"Sjednica Zastupničkog doma nije održana zato što nisu verifiricani zamjenski mandati", pojašnjava Džeba. Dodaje kako Dom naroda nije odgođen zbog verifikacije zamjenskih mandata. 

"Izaslanici Doma naroda u jednom slučaju kažu kako nije dobro što se ne saziva sjednica, a onda nas napadaju zašto je sjednica održana. Vrlo je jasno zašto ova tri zakona nisu bili na sjednici, povukao ih je premijer jer nisu bili na sjednici Zastupničkog doma. Prethodno ih treba raspraviti Zastupnički dom kako je i dogovoreno", smatra Džeba.

Govoreći o eventualnoj smjeni aktualnog saziva SIP-a, Džeba je rekao kako se javna uprava generalno treba depolitizirati.

"Ne može se oteti dojmu da je rad SIP-a politiziran. Mi smo imali zamjenske mandate koji su pripali DF-u i SDA-u i ti mandati su završeni u roku od 16, odnosno 9 dana. Nekada je bilo dovoljno da se dođe u SIP i izjavi da neće biti žalbe i time se vrlo brzo napravi zamjenski mandat i mi bismo do sada imali sve završeno. U ovom slučaju sve govori da se radilo o namjernom otezanju SIP-a i mislim kako postoji još puno argumenata koji dokazuju da se otezanjem procedure namjerno odugovlačilo do trenutka da se sjednica Zastupničkog doma morala otkazati", ističe Džeba za BHRT.

Napomenuo je da je proces u Mostaru toliko dugo trajao, neozbiljno dugo je trajalo prebrojavanje glasova. To opet, prema njegovim riječima, pokazuje nesposobnost i neučinkovitost rada SIP-a. Također, dopisni glasovi nerazumno dugo putuju i nerko gubi mandat zbog nečijeg nerada, rekao je.

Južna interkonekcija

Džeba je istaknuo da HDZ u potpunosti podržava energetsku suverenost BiH i da je HDZ u vrlo aktivnim procesima sudjelovao u raspravama o Južnoj interkoneciji, kao i ostalim procesima.

"Nama su problematične bile dvije stvari: da se jedan proces razdvojio u dvije faze, kao i da je u zakonu stavljeno poduzeće BH Gas koje je opterećeno velikim aferama u posljednje vrijeme. Odluka i proces u Cirihu visi nad glavom BH Gasa. Ako nas Mađari dobiju na tom sudu, FBiH će imati štetu od 23 milijuna dolara, što je afera veća nego Respiratori u kontekstu sredstava. Puno stvari istražuje financijka policija u kontekstu onog što je govoreno za bivšeg ministra Džindića, a i direktora BH Gasa. Dati ovako značajan proces uspostave Južne interkonecije poduzeću koje se nalazi u takvim problemima mislim da nije prihvatljivo ni za građane BiH ni za FBiH", mišljenja je Džeba.

Njihov prijedlog je da to poduzeće čini Vlada FBiH, predstavnici županija i predstavnici općina kroz koje prolazi plinovod.

Imovinsko stanje zastupnika u HNŽ

Govoreći o imovinskom stanju zastupnika u HNŽ koji je nedavno objavljen, Džeba ističe kako je njegov stav da svi izabrani dužnosnici pri preuzimanju mandata moraju iskreno, vjerodostojno i točno popuniti imovinski karton i to treba ostati tako.

Također, kaže da srazmjer onog što imaju na početku i na kraju mandata treba biti javan i vjerodostojan.

Govoreći o položaju Hrvata u BiH, istaknuo je da politički dio nije dobar.

"Politička prava još uvijek nisu riješena, ono što smo potpisali s parlamentarnom većinom jeste jedan dio, nakon uspostavljanja Vijeća ministara i Vlade FBiH bi se trebalo pristupiti izmjenama izbornog zakona na temelju odluke Ustavnog suda u slučaju Ljubić. Politički položaj Hrvata nije dobar sve dok kroz izborni inžinjering Bošnjaci mogu birati Hrvatima člana Predsjedništva. Ono što također moramo je ukinuti diskriminaciju na osnovu lažnog predstavljanja, jer nam u Parlamnet dolaze "Hrvati" iz mjesta gdje Hrvata nema uopće. U Klubu Hrvata sjedi nekoliko izaslanika koje Hrvati uopće nisu mogli izabrati, a sjede na pozicijama gdje bi trebali predstavljati Hrvate", istaknuo je Džeba.

Smatra i da bi se ekonomski standard Hrvata trebao poboljšati i ističe kako se tu mora jako puno napraviti kroz donošenje novih zakona. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije