DOŠAO PRAVDATI KAPLANA

Džaferoviću zasmetalo što su dužnosnici Hrvatske došli u Stolac podržati Hrvate

Kaplan
09.10.2016.
u 21:30

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u nedjelju u Stocu kako će od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zatražiti da poništi izbore na redovitim mjestima u toj općini te da u zakonskom roku raspiše nove izbore koji će se održati isključivo u skladu sa zakonom i uz superviziju domaćih i međunarodnih organizacija, prenosi Hms.ba

“Insistiramo da se utvrde sve činjenice vezane za cjelokupan izborni proces u Stocu, kako one koje su prethodile izbornom danu, tako i one koje su se dogodile tog dana”, kazao je Džaferović, koji je predvodio izaslanstvo SDA koje je danas održalo sastanak s Inicijativnom za Stolac, napomenuvši kako je izaslanstvo SDA sa svih razina vlasti, osim Inicijativi, došlo u Stolac da da podršku svim građanima kako bi se situacija i prilike u toj općini stabilizirale.

“Više je nego očigledno da je jedan dio lokalne administracije pokušao sudjelovati u izborima prevarama jer se drugačije ne može objasniti činjenica da se na biračkim mjestima nalaze imena umrlih osoba, zatim da se pristupa glasačkim mjestima s dokumentima koji nisu validni”, naglasio je Džaferović, koji smatra kako je veoma važno da se utvrde nalogodavci takvog postupanja.

“Također, tražimo da se utvrde sve činjenice vezane za izborni dan i za taj fizički incident o kojem se u javnosti govori”, dodao je.

“Mi želimo da gradimo BiH kao državu ravnopravnih naroda i građana na njenom cijelom teritoriju i u svakom njenom dijelu”, poručio je, te ponovio kako je Stolac prostor svih građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost, koji moraju biti ravnopravni.

Komentirajući današnji posjet visokih dužnosnika Vlade Republike Hrvatske Stocu, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazao je kako su svi dužnosnici susjednih zemalja dobrodošli u BiH, ali da se za to moraju ispuniti određeni uvjeti i pretpostavke koje propisuje BiH za što nije siguran da se u ovom slučaju i dogodilo.

“Želimo da kada dužnosnici susjednih zemalja dolaze u BiH da tada daju podršku svim njenim građanima”, ocijenio je Džaferović, kazavši kako nije dobro dolaziti i davati podršku samo jednom narodu.

Kandidat za načelnika općine Stolac Salmir Kaplan izrazio je, kako prenosi Fena, žaljenje prekidom izbora u Stocu, kazavši kako do prekida nije došlo zbog toga što je netko ljubitelj nasilja, već zbog toga što se netko nije pridržavao zakona.

“Žao mi je što smo bili dovedeni u situaciju da prekinemo izbore. Međutim, drugog izbora nismo imali s obzirom na to da smo bili stjerani u kut zbog kršenja izbornog zakona i jedne nepravde, za koju se bojimo da nikada ne bi bila ispravljena”, naglasio je Kaplan.

Dodao je kako je jako važno da se u Stocu održe fer i demokratski izbori te da ova tema koja je lokalnog karaktera ne postane nešto više.

Ponovio je kako je važno da izbori u Stocu budu fer i pošteni što je, po njegovim riječima, garancija za normalna i miran život i normalno funkcioniranje lokalne vlasti te da treba da pobijedi onaj ko bude imao najviše glasova.

Podsjetimo, Salmir Kaplan, kandidat SDA za načelnika Stoca sa skupinom svojih istomišljenika u nedjelju, 2. listopada, na dan izbora, fizički je napao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivicu Perića i člana biračkog odbora Podgrad 2 Marija Raguža, koji se nalazi na intenzivnoj njezi u mostarskoj bolnici. Njegove pristaše iz “Inicijative za Stolac” ispreturali su i odnijeli s biračkih mjesta glasačke kutije, polomili inventar i tako prekinuli izbore u Stocu, time ugrozivši ustavni poredak BiH, uz izgovor da je bilo izbornih nepravilnosti, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

U normalnim demekratskim zemljama izborne nepravilnosti prijavljuju se nadležnim tijelima, a oni koji zakon uzimaju u svoje ruke, završavaju u zatvoru. Kaplan se, na žalost  i danas slobodno šeće Stocem, umjesto da odgovara za svoja nedjela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije