HNS BIH:

Džaferović je protagonist radikalne bošnjačke politike čije obmane dodatno produbljuju krizu

hns bih hrvatski narodni sabor
12.05.2022.
u 10:27

Kao krovna organizacija koja okuplja sve političke stranke i legitimne predstavnike Hrvata, držimo izvještaj Ureda visokog predstavnika izmanipuliranim i diskutabilnim. Apsolutno aboliranje bošnjačkih stranaka u spomenutom Izvješću vezano za
najdublju političku krizu nakon Daytona, koje svojim radikalnim unitarizmom nedvojbeno razaraju multinacionalni karakter BiH, nije smjelo biti izostavljeno, navodi HNS BiH. 

Institucija OHR-a treba biti dio rješenja u BiH u prijelaznom procesu transformacije i stjecanja potpune suverenosti.

Obraćanje Šefika Džaferovića, sekundarno legitimnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, je primjer radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i političkim floskulama produbljuje međunacionalne podjele i izaziva nestabilnost. 
Zloupotreba institucije Predsjedništva BiH na ovakav način dodatno jača svijest među Hrvatima koliko je Daytonski mirovni sporazum dragocjen jer predviđa legitimno političko predstavljanje kao izraza volje konstitutivnih naroda. 

Gospodin Džaferović je svojim stranačkim, a ne državničkim obraćanjem, još jednom udario u ključne elemente Daytonskog mirovnog sporazuma. Navođenje Republike Hrvatske de facto kao neprijatelja BiH, primjer je narušavanja regionalnih odnosa
prema državi koja je spasila i oslobodila Bosnu i Hercegovinu, deblokirala Sarajevo i spriječila srebreničku tragediju u Bihaću. Kao potpisnica i jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, RH ne može biti etiketirana u takvom svojstvu niti za takvo što
postoji racionalno uporište. Ne želimo naročito ni podsjećati o broju humanitarnih i vojnih konvoja pomoći, kao i pružanju smještaja i pomoći preko stotinu tisuća bošnjačkih izbjeglica.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lokve
11:18 12.05.2022.

Dodik će vjerovatno ići sa državničkom retorikom u Brisel /posle toliko vremena/ isto kao što Čović ide sa državničkom retorikom u Hrvatsku a ponekad i u Evropu. Dajte nemojte se zavaravati Čović i Dodik zajedno djeluju pokušavajući da preglasaju više od 60% stanovništva čija je ovo jedina zemlja jer nemamo matične. Svi oni koji gledaju u matičnu put him je slobodan nek idu u svoju matičnu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije