tržište rada

Dvojno obrazovanje je budućnost, učenici će stjecati radna iskustva

30.03.2021.
u 15:21

Dvojno obrazovanje, koje uključuje usvajanje znanja na dvije lokacije - u školi te kod poslodavaca, gdje se stječu praktična znanja, koncept je na koji se sve više gleda kao na formulu koja će dovesti do bolje povezanosti obrazovanja i tržišta rada, uspješnije osposobljenosti učenika za budućnost, kao i stvaranja takvoga sustava kroz koji će sinergijski djelovati obrazovne institucije i gospodarstvenici, piše Večernji list BiH. 

Uvezanost aktera

Kreiranje ekonomskih politika uz punu uključenost obrazovanja nešto je što već vidimo u nekoliko primjera diljem Bosne i Hercegovine.

Iz Zapadnohercegovačke županije već neko vrijeme stižu dobre vijesti koje pokazuju kako se velika pozornost pridaje ostvarivanju više razine komunikacije između vlasti, obrazovnih institucija i gospodarstvenika, a što za cilj ima, između ostaloga, i razvoj koncepta dvojnog obrazovanja.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a navode kako dvojno obrazovanje u strukovnim školama još nemaju, međutim, potvrdili su kako intenzivno rade na stvaranju preduvjeta za provođenje dvojnog obrazovanja.

- Takav sustav obrazovanja, čije ćemo rezultate osjetiti u budućnosti, zasigurno će mnogo pridonijeti učenicima u stjecanju radnog iskustva i prvim zapošljavanjima u realnom sektoru - objasnili su iz Ministarstva za Večernji list.

Gledajući u kontekstu lokalnih zajednica, jedan od reprezentativnih primjera dolazi iz Posušja. Ondje već neko vrijeme uspješno funkcionira Tehnološki park Posušje koji ima i edukativnu funkciju. Kako je nedavno za Večernji list kazao načelnik Ante Begić, nabavom CNC strojeva omogućilo se organiziranje prakse za pojedince te učenike srednje strukovne škole koji pohađaju srodan smjer za to na tržištu traženo zanimanje.

- Budućnost Tehnološkoga parka leži u ove dvije komponente, dakle edukaciji i pružanju potpore početnicima. Tu je neizostavno stalno osluškivanje potreba tržišta rada, a u tom kontekstu i suradnja s gospodarstvenicima kako bi se jačalo ovaj sektor i smanjilo iseljavanje stanovništva - objasnio je Begić.

Obrt i poljoprivreda

Osim industrijskih grana, dvojno obrazovanje posebno je bitno i u kontekstu poljoprivredne proizvodnje, ali i obrta. Poljoprivreda je samo jedan od segmenata domaćeg gospodarstva u kojem je nedostatak radne snage sve očitiji problem. Jedan od vlasnika manufakture bio je spreman proširiti proizvodne pogone drvenog namještaja, no susreo se s problemom - kvalificirana radna snaga u brojnim obrtničkim djelatnostima sve je rjeđa, a uzroke treba tražiti u velikom migracijskom valu, posebice ljudi koji su školovani u strukovnim školama, a koji ponukani mnogo bolje plaćenom satnicom vrlo rado napuštaju zemlju u potrazi za zemljama u kojima će se njihov rad više cijeniti.

Iskustva sa zapada pokazuju kako je sustav dvojnog obrazovanja uspješan recept za osposobljavanje, što je jasan signal kako bi trebalo tražiti rješenja kojima bi se obrazovna struktura usklađivala s potrebama tržišta rada, a učenici, napose strukovnih škola, osposobljavali za učinkovitiji rad u realnom sektoru. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?