Bebe rođene na “pola puta”

Dvije žene rodile u Hercegovini u vozilu hitne, i to u istom danu

22.11.2018.
u 18:30

Porod osamnaestogodišnjakinje iz BiH u autobusu za Njemačku izazvao je ogromnu pozornost medija u BiH, ali i regiji, piše Večernji list BiH. Naime, Tuzlanka u visokom stupnju trudnoće se sa suprugom, njegovom pomajkom i dvogodišnjim djetetom autobusom kompanije Transturist Tuzla zaputila iz Tuzle u Hamburg.

Slični primjeri

Iako je namjera roditelja očito bila da se dijete rodi u Njemačkoj, ono je odlučilo na nekoliko sati biti stanovnik Slovenije. Prilikom čekanja kontrolnog pregleda na graničnom prijelazu Bregana, osamnaestogodišnjakinja je počela osjećati trudove, a već za deset minuta na svijet je donijela zdravu djevojčicu. Ovaj događaj bio je povod da podsjetimo na još neke od beba koje su rođene “na pola puta”, u automobilima, helikopterima... Malo tko je ostao ravnodušan na priču o hrabroj majci koja je svoju djevojčicu na svijet donijela ni manje ni više nego u helikopteru. Naime, nedavno je pozornost javnosti u Hrvatskoj privukao porod žene s Raba koja je na pola puta do KBC-a Rijeka u helikopteru rodila zdravu djevojčicu. Ništa manje nije zanimljiv ni slučaj dviju majki iz Hercegovine koji je obilježio ljeto 2017. U istom danu u razmaku od svega nekoliko sati dvije majke rodile su u vozilu Hitne pomoći na putu iz Širokog Brijega do Mostara. Na sreću, sve je prošlo u najboljem redu. “Nije mi dobro”, kazala je graničnim policajcima na Bregani u subotu malo prije ponoći 18-godišnjakinja u 9. mjesecu trudnoće. Vidjevši u kakvom je stanju, policajci su odmah posumnjali na trudove. - Nisu rekli da ima trudove, no vidjeli smo da je riječ o trudnici u visokoj trudnoći i pretpostavili da bi moglo biti zbog toga. Odmah sam pozvao šefa smjene i rekao mu da zove Hitnu - kazao je za hrvatske medije Petar Franjić (37), jedan od petero graničnih policajaca koji su pomogli trudnici pri porođaju. Uputio ju je da se vrati u autobus jer je bilo hladno. “Kad sam se vratio u autobus, vidio sam da joj je pukao vodenjak i da su počeli trudovi. Tad smo znali da Hitna neće stići navrijeme - prisjetio se Petar. Učinili su ono što su smatrali najboljim, oslobodili prvo sjedalo iza vozača u autobusu i ženu smjestili na njega. Drami je prisustvovalo i tridesetak putnika koji su se također uputili prema Njemačkoj. Kako ne bi ometali porod, policajci su ih premjestili u stražnji dio autobusa. U međuvremenu Petar, šef smjene Željko Bratanić (45), Monika Grlica (28) te još dvoje kolega krenuli su trčati iz autobusa u autobus tražeći liječnika, bilo koga medicinske struke tko bi mogao pomoći. - Nismo našli nikog na izlazu, no imali smo sreće u jednom autobusu na ulazu u RH. Javila se jedna gospođa i rekla da je liječnica, i to ginekologinja. Nismo mogli vjerovati koliko imamo sreće - pričao je Petar. Bila je to dr. Jadranka Šanjug, ginekologinja iz zabočke bolnice.

Pomoć liječnice

- Došla sam do autobusa, vidjela da žena ima trudove i da joj je pukao vodenjak. Ležala je iza vozača, vikala i hvatala ju je panika. Rekla sam joj da se ne brine, da ne paničari, da sam ja liječnica, ginekologinja i da je u sigurnim rukama - govorila je rodilji dr. Šanjug. Sve je trajalo svega desetak minuta. Dijete smo umotali u dekicu - priča liječnica. U 25 godina rada nije doživjela ništa slično. Vozilom Hitne majka i dijete prevezeni su u najbližu zdravstvenu ustanovu gdje im je pružena liječnička pomoć. 

 

 

Mostar

Rađanje djece u automobilima rijedak je slučaj u Hercegovini, ipak ljeto 2017. obilježila su čak dva takva slučaja. U razmaku od samo nekoliko sati, u utorak 11. srpnja 2017., dvije žene su rodile u automobilu Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Širokog Brijega na putu za Mostar. “U poslijepodnevnim satima obratila nam se žena iz Širokog Brijega koja je izašla s posla jer su joj počeli trudovi. Naime, majka je dobila trudove malo prije termina, u 34. tjednu trudnoće. Krenuli smo prema Mostaru, no žena je rodila na putu prema bolnici. Rodila je na Balinovcu, a na svijet je donijela malenog dječaka”, rekao je tom prilikom dr. Frano Musa, šef HMP Široki Brijeg. Čim su se vratili u Široki, dobili su poziv od supruga trudnice kojoj je pukao vodenjak. “Čim smo se vratili, dobili smo poziv muške osobe koja nam je rekla kako je njegovoj ženi pukao vodenjak. Oni su iz Rakitna, ženu smo preuzeli na Trnu te je i ona rodila u automobilu Hitne medicinske pomoći, i to u Knešpolju. Ova trudnica na svijet je donijela curicu”, kazao je Musa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije