Zemlje zapadnog Balkana koristit će skandinavski model suradnje u diplomaciji

Dva veleposlanstva pod jednim krovom BiH će imati s Makedonijom i C. Gorom

20.12.2017.
u 08:00

Institucije BiH privode kraju ratifikaciju sporazuma o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava s Crnom Gorom, piše Večernji list BiH. Sporazum je potpisan ovoga ljeta, Vijeće ministara BiH pripremilo je odluku, a sada Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH provode proceduru ratifikacije, što znači da bi sporazum uskoro trebao stupiti na snagu.

Dogovor sa susjedima

Riječ je o bilateralnom sporazumu o zajedničkom korištenju DKP-a i ovo će, nakon prošlogodišnjeg sporazuma s Makedonijom, biti drugi takav aranžman BiH sa susjedima. Uspostava “dva veleposlanstva pod jednim krovom” ojačat će bilateralnu suradnju i povjerenje, ali u praktičnom smislu donijet će i konkretne uštede za obje zemlje. Suština sporazuma je da tamo gdje postoji obostrani interes dvije zemlje zajednički osiguraju prostorije i uvjete za rad diplomatsko-konzularnih predstavništava svojih država, sukladno utvrđenim prioritetima širenja DKP mreže. Osiguranje, zakupnina, komunalni troškovi samo su neke od stavki na kojima bi se mogle ostvariti značajne uštede. Poznato je kako BiH, ali i većina drugih zemalja u regiji, ima problem s osiguranjem dovoljnih financijskih sredstava za rad DKP-ova. Jedna četvrtina proračunskih izdataka Ministarstva vanjskih poslova BiH su izdaci za troškove smještaja u 56 DKP-ova. Samo za zakup objekata za smještaj veleposlanstava, konzulata, misija i rezidencija u inozemstvu prošle godine je potrošeno 5,7 milijuna KM. S Makedonijom je sporazum potpisan prije nego s Crnom Gorom, a radne skupine su razmatrale mogućnost zajedničkog korištenja DKP-ova u Madridu, Otavi, Londonu i Oslu. BiH ima interes i za neke druge destinacije, a vjerojatno će se ići na potpisivanje sličnih sporazuma i s Hrvatskom te Srbijom, naravno, ovisno o interesu tih zemalja. Za BiH je ovakva mogućnost važna i zbog vanjskopolitičke strategije koja je u pripremi, a koja bi morala riješiti i problem neodgovarajuće teritorijalne zastupljenosti diplomatske mreže. Poznato je, naime, da BiH na području Središnje i Južne Amerike nema ni jedno diplomatsko predstavništvo, a da u cijeloj Africi ima samo Veleposlanstvo u Egiptu te u Libiji, gdje su, zbog sigurnosne situacije, potpuno reducirane aktivnosti.

Zajedničko djelovanje

Imajući u vidu da i Makedonija i Crna Gora imaju skromnu diplomatsku mrežu, vjerojatno će se raditi na pronalaženju destinacija gdje postoji interes za zajedničko djelovanje, a samim tim i uštedu sredstava prilikom otvaranja predstavništava. Na sličnom načelu u mnogim zemljama djeluju diplomatska predstavništva skandinavskih i srednjoeuropskih zemalja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije