Monografija

Dva stoljeća groblja Slimena u župi Dolac

25.07.2018.
u 08:00

Mještani naselja Slimena u travničkoj župi Dolac ovih dana obilježavaju 200 godina otvaranja svoga mjesnog groblja.

Ovih dana groblje je uređeno, a obnovljena je i uređena i grobaljska kapelica, piše Večernji list BiH.

Tim povodom, dvojica Travničana, koja se i inače bave poviješću i kulturnom baštinom ovoga kraja, priredila su monografiju “Slimena”, gdje se “oslikala” i cijela dolačka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, najstarije župe u Lašvanskoj dolini, pa i na širem području.

“Mali Rim”

Inače, ova župa se, već odavno, u narodu označava imenom “Mali Rim”. S razlogom, moglo bi se reći, jer kao malo koja župa ili kraj na širem srednjobosanskom području odiše bogatom poviješću vjerskog, crkvenog i kulturnog života, a što je uvijek odisalo katoličanstvom, hrvatstvom i domoljubljem. I u Slimenima, u Docu su “nikli”, rođeni su, mnogi kasnije ugledni Dočani, poznati i priznati u BiH, u Hrvatskoj, pa i šire. Kao što su, recimo, biskup Marijan Marković, biskup dr. Dragutin Čelik, fra Ladislav Fišić, ugledni franjevački intelektualac, povjesničar i kroničar, svećenik i ugledni glazbenik, fra Miran Kozinović, časna sestra i glazbenica Lujza Kozinović, Petar Dalibor Renić, provincijal hrvatske pokrajine Družbe Isusove, Alojz Renić, poznati bosanskohercegovački i hrvatski nogometaš, Darko Dujmušić, glazbenik, Josip Dujmušić, hrvatski kulturni djelatnik i znanstvenik, Marko Martinović Car, bosanskohercegovački i hrvatski književnik, Zlata Bartl, znanstvenica (receptura za dodatak jelima Vegeta), Smiljan Pavlović, profesor, novinar, kroničar i publicist, Anto Budimir, istaknuti hrvatski političar između dva svjetska rata…

Svečano predstavljanje

Obradili su i oteli zaboravu brojne obitelji iz Slimena, kulturni i vjerski život, običaje, etnografiju, protekli rat i progon Hrvata… I sve to na čitatelju prihvatljiv i razumljiv način, uradili su Velimir Bugarin i Ivan Zec, koji već dugi niz godina živi u Zagrebu.

Svečano predstavljanje monografije “Dva stoljeća Slimena” održano je u nedjelju navečer u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Docu, a to su, uz autore, učinili i mjesni župnik fra Zoran Livančić i mještanka, profesorica Sanja Ledić.

Ovom lijepom kulturnom događaju i ugođaju, uz više desetaka mještana i Travničana, nazočili su i bivši župnici ove župe fra Slavko Petrušić, sada župnik novobiljanske župe, gučogorski gvardijan, fra Drago Pranješ Čerli i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, inače rođen u susjednoj župi Bučići. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije