Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dva milijuna dolara za jačanje kapaciteta nadzora ptičije i pandemijske gripe

23. veljače 2017. u 17:41 0 komentara 14 prikaza
gripa projekt

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović danas je u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima  Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), američkog veleposlanstva u BiH i Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, na kojem su razgovarali o početku realizacije projekta ''Jačanje kapaciteta nadzora i odgovora na ptičiju i pandemijsku gripu u BiH.

Predstavnici Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti su tijekom razgovora istaknuli da su Ministarstvu civilnih poslova odobrena grant sredstva za implementaciju ovog projekta. 

Grant sredstva odobrena za prvu proračunsku godinu iznose 280.000 američkih dolara, dok ukupno odobrena grant sredstva iznose 2.000.000 dolara.

Također, razgovarano je o konkretnim aktivnostima u okviru Projekta ''Jačanje kapaciteta nadzora i odgovora na ptičiju i pandemijsku gripu u BiH'', a koje su usmjerene na jačanje nadzora i odgovora zdravstvenih institucija na ptičiju i pandemijsku influencu, te podršku za razvoj epidemioloških, viroloških i srodnih kapaciteta za detekciju, odgovor i nadzor nad promjenama virusa gripa, identifikaciju epidemija, jačanje veza između nadležnih institucija, učešće u globalnom sustavu nadzora i odgovora na influencu kao i osposobljavanje u dijeljenju uzoraka, kliničkih i epidemioloških podataka o prekograničnoj cirkulaciji gripe.

Projekt ''Jačanje kapaciteta za nadzor i odgovor na ptičiju i pandemijsku gripu u BiH'' provodit će se u naredih pet godina, a pored Ministarstva civilnih poslova BiH u implementaciji će sudjelovati Ured za veterinarstvo BiH, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.