ODLUKA

Dužnosnici će primati od 3,5 do 5 prosječnih radničkih plaća u BiH

parlament
Foto: agencije
17.05.2014.
u 10:07

Iako godinama primaju od 4000 do 7000 KM, državni parlamentarci tek su u zadnjoj šestini svog mandata odlučili predložiti i usvojiti smanjenje plaća

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u drugom čitanju prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama BiH, koji je u proceduru uputio predsjedatelj Zastupničkog doma, Milorad Živković (SNSD), kao i šest amandmana na ovaj zakon.

Ublažili smanjenje plaća

Ovim zakonskim prijedlogom uređuje se način obračuna i visina plaća izabranih i imenovanih dužnosnika u najvišim tijelima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH u mandatnom razdoblju, te regulira proces donošenja zakona o plaćama i naknadama ostalih zaposlenih u institucijama BiH, kao i način njihova financiranja u prijelaznom razdoblju.

Među prihvaćenim amandmanima je i onaj kojim se određuje da je koeficijent za obračun plaće članova Predsjedništva BiH po pet, članova kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda, predsjedatelja Vijeća ministara BiH i njegovih zamjenika po 4,5, zastupnika i izaslanika u Parlamentarnoj skupštini i ministara u Vijeću ministara BiH po četiri i zamjenika ministara u Vijeću ministara 3,5. Ovim je ublaženo predloženo smanjenje plaća koje je predviđao izvorni prijedlog Milorada Živkovića. Podsjećanja radi, on je u svom prijedlogu zakona predlagao koeficijente po kojima bi najviše plaće imali članovi Predsjedništva BiH, a njihova primanja bila bi 3,3 puta veća od prosječne plaće u državi, a ostalih visokih dužnosnika od tri do 3,2 puta. Živković tvrdi kako bi troškovi za plaće i naknade ovime bili smanjeni za 42 posto.

Zakon pred izbore

Uz prosječnu plaću koja trenutačno iznosi 838 maraka, ispada da će se plaće državnih dužnosnika po novom zakonu kretati od 2933 KM zamjenika ministara do 4190 maraka za članove Predsjedništva BiH. Između njih bit će ministri i zastupnici s osnovnom neto plaćom od 3352 marke. Naravno, ako osnova bude sadašnja prosječna plaća u zemlji. Da je usvojen prvi Živkovićev prijedlog, raspon primanja državnih dužnosnika bio bi od 2514 do 2765 maraka. Zahvaljujući usvojenim amandmanima, smanjenje plaća, ipak, će biti znatno manje, a to će najbolje osjetiti članovi državnog Predsjedništva koji su zahvaljujući amandmanima zastupnika “sačuvali” skoro 1500 sadašnje plaće. Iako godinama primaju mjesečne iznose od 4000 do 7000 maraka, državni parlamentarci tek su sad, u zadnjoj šestini svog mandata, odlučili predložiti i usvojiti smanjenje svojih plaća. Mnogi u tome vide pokušaj prikupljanja predizbornih poena i umanjenje socijalnog nezadovoljstva građana koje je eskaliralo u veljači ove godine. Za konačno smanjenje plaća potrebna je i odluka Doma naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?