Mikrokreditne organizacije

Dužnicima otpisan 2,1 milijun maraka glavnice

01.11.2018.
u 10:00

Iako većina građana nema pozitivno mišljenje o mikrokreditnim organizacijama, one su mnogima jedina prilika za uzimanje kredita, piše Večernji list BiH. 

Nezaposlenost, kašnjenje plaće, slabe tvrtke... samo su neki od razloga zašto se građani odlučuju na uzimanje kredita u ovim financijskim institucijama. I u izvješću o radu MKO navodi se kako se sve veći broj građana obraća mikrokreditnim organizacijama i traži dugoročne kredite.

Nemaju izbora

- Može se zaključiti da se mikrokrediti većim dijelom odnose na dugoročne mikrokredite odobrene fizičkim osobama, iz čega proizlazi da se mikrokrediti u najvećem broju slučajeva odobravaju osobama koje nemaju pristup tradicionalnim izvorima financiranja, kako zbog rizičnosti posla koji obavljaju tako i zbog nedostatka adekvatnih kolaterala.

Evidentno je da 97,9% mikrokredita nije u kašnjenju, dok preostalih 2,1% mikrokredita ima kašnjenje u otplati od 1 do 180 dana. Ukupan iznos dospjelih kamata po aktivnim mikrokreditima koji imaju kašnjenje u otplati od 1 do 180 dana iznosi 0,2 milijuna KM - navodi se u izvješću o poslovanju mikrokreditnih organizacija koje je objavila Agencija za bankarstvo Federacije BiH. U usporedbi s krajem prethodne godine i 30. lipnja 2018. godine mikrokreditni portfelj bilježi rast od 24,3 milijuna KM ili 6%, dok se pokazatelji kvalitete aktivnog mikrokreditnog portfelja nisu značajnije mijenjali u promatranom razdoblju.

Stopa RKG je s 0,79%, koliko je iznosila 31. 12. 2017., smanjena na 0,77%. Isto tako, portfelj u riziku više od 30 dana kašnjenja (PAR>30 dana) bilježi blago poboljšanje te je s 0,89%, koliko je iznosio na kraju prethodne godine, smanjen na 0,84%. Ukupan rezultat sustava glede rizičnosti portfelja nalazi se u okviru propisanog standarda (ispod 5%), a gledajući pojedinačno, dva MKF ne zadovoljavaju propisani standard. Portfelj u riziku više od jednog dana kašnjenja (PAR>1 dan) bilježi blago pogoršanje te je s 1,95%, koliko je iznosio na kraju prethodne godine, povećan na 2,07%.

Otpisi dugovanja

U prvih šest mjeseci 2018. godine na razini mikrokreditnog sektora izvršen je otpis u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna maraka, od čega se 2,1 milijun KM ili 0,99% odnosi na otpisanu glavnicu, što se odnosi na 1023 mikrokredita (999 otpisanih mikrokredita odnosi se na fizičke osobe, a 24 na pravne osobe). Iznos otpisane glavnice na dan 30. 6. 2018. godine smanjen je za 1,8 milijun maraka u odnosu na kraj 2017. godine (3,9 milijuna KM ili 1%), što je manje za 0,01 posto u odnosu na kraj prethodne godine te se nalazi u okviru propisanog standarda. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?