3. međunarodna kobasijada u Tomislavgradu

Duvanjsku kobasicu brendirati kao slavonski kulen

28.02.2022.
u 21:30

Zbog epidemiološke situacije ove su godine izostali Mađari, kazao nam je Bože Rado te istaknuo veliku pomoć kolega iz Samobora i Slovenije

Finalnom manifestacijom i proglašenjem pobjednika u Tomislavgradu je završena 3. međunarodna kobasijada koja je okupila izlagače iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije, piše Večernji list BiH.

Zbog epidemiološke situacije ove su godine izostali Mađari, kazao nam je, između ostaloga, Bože Radoš, potpredsjednik Udruge "Duvanjski kobasičar", te istaknuo veliku pomoć kolega iz Samobora i Slovenije. A i predsjednik međunarodnog stručnog suda je iz Samobora. Riječ je o Milinku Perkoviću koji je i predsjednik salamera Hrvatske, koji nas je, prilikom ocjenjivanja više od 80 uzoraka, upoznao s kriterijima i pravilnikom ocjenjivanja.

- Mi u Samoboru to radimo već 33 godine i gotovo smo "doktorirali". A i ovi domaći dečki su iz godine u godinu sve bolji. Važno je istaknuti da ni jedna kobasica nije diskvalificirana, ljudi koji donose svoj proizvod na natjecanje žele pokazati da to rade dobro i trude se. Prvenstveno gledamo vanjski oblik kobasice, drugi kriterij njezin je presjek, a treća ocjena koja nosi najviše bodova je okus jer salame/kobasice radimo i uživamo u njima ako je okus dobar - objasnio nam je Perković.

Doznali smo i kako su kobasice do promjera 4,5 cm, a 5 i više već se naziva salama i nju je, upravo zbog debljine, teže sušiti. Za razliku od BiH gdje kobasicama nerijetko dodaju crvenu papriku, u RH i Sloveniji to se ne radi, kazao nam je Perković te da takvi proizvodi idu u kategoriju nerazvrstanih. U tom smjeru je i želja organizatora da standardiziraju domaću, duvanjsku kobasicu, naprave prepoznatljiv brand kao što su slavonski kulen ili livanjski sir, kazali su u Udruzi. Glavni pokrovitelj bila je Općina Tomislavgrad, a potporu je dao i HBŽ. U kategoriji izvan standarda prvo mjesto pripalo je Josipu Krišti (Tomislavgrad), u kategoriji salame pet prvih mjesta pripalo je Slovencima, a među njima najbolji je bio Milan Janežić. U kategoriji domaće duvanjske kobasice prvo mjesto osvojio je Ilija Tomić (Tomislavgrad).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?