Manjkavi propisi

Dunović će poput Budimira blokirati rekonstrukciju vlasti

26.08.2015.
u 06:30

Iako je Demokratska fronta u oporbi, Dunović ne podnosi ostavku

Rekonstrukcija vlasti u Federaciji BiH, bez obzira na želje i spremnost vodećih političkih dužnosnika u zemlji da se pokrene zapinje već na činjenici opstrukcija koje provodi Demokratska fronta Željka Komšića, ali i međusobnog zatezanja između SDA i SBB-a, piše Večernji list. Naime, nakon što je gotovi postalo izvjesno kako bi se savezu HDZ-a BiH i SDA trebao priključiti Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića, započelo se koristiti mehanizme zbog kojih je prošlogodišnji mandat političke Platforma za promjene ocijenjen najlošijim od utemeljenja Federacije BiH. Nakon posljednjeg sastanka između čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića, upućen je poziv DF-u da razriješi krizu. 
Čović je istaknuo da je ključ rješenja za probleme u FBiH u DF-u odnosno u potpredsjedniku FBiH Milanu Dunoviću za kojeg je rekao da smatra da treba sam podnijeti ostavku.

Nova kriza

"DF stvarno mora reći je li ili nije u vlasti i pustiti onima koji su prihvatili odgovornost da nesmetano rade svoj posao", poručio je Čović. Nije se dugo čekalo da odgovor uputi i sam Dunović, odnosno njegova Demokratska fronta. Dunović je poručio putem društvenih mreža da ne odgovara SDA i HDZ-u, već građanima FBiH koji su ga izabrali, te poziv lidera ove dvije stranke Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da podnese ostavku smatra politički neozbiljnim.

"Indikativno je da zajednički poziv predsjednika SDA i HDZ-a za moje podnošenje ostavke na mjesto potpredsjednika Federacije BiH dolazi u vrijeme kada je BPS nagovijestio da možda i neće biti dio nove parlamentarne većine", naglasio je Dunović u objavi na svome facebook profilu. Pri tome je poručio da neće dopustiti da Srbin iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata preuzme njegovu fotelju, niti da će dopustiti formiranje nove Vlade, odnosno zamjenu njegovih stranačkih kolega dok se ne donesu potpisi minimalno 50 zastupnika što je dovoljno za većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Opstrukcija vlasti

Ovime se Dunović, koji je posredno izabran klao potpredsjednik Federacije BiH, koji također mora potpisati odluku oko imenovanja da bi ona stupila na snagu, počeo pretvarati u novog Živka Budimira koji je izmišljao sve moguće razloge kako bi kraj mandata dočekao u svojoj fotelji. Sada to čini isto Dunović koristeći rupe u zakonodavstvu koje praktično onemogućavaju da ga se smijeni osim smrti ili pravomoćne presude. Federacija tako postaje talac koalicije SDA- DF.

a Nakon što se BPS povukao i praktično srušio koaliciju s manjim strankama ostalo je otvoreno pitanje tko će s ovom strankom činiti većinu.

a Teško će biti uopće i složiti buduću federalnu Vladu, odnosno napraviti rekonstrukciju samo na jednoj razini u slučaju da SBB pristane uskočiti u ovu prazninu. Prije svega stoga jer su na razini FBiH uglavnom problemi koje trebaju rješavati partneri zbog velikih proračunskih i drugih dubioza. S druge strane na mnoge odluke ove razine vlasti utječu potezi Vijeća ministara, ali i županija pa je posve nelogično imati jedan savez na jednoj od razina, a na drugoj sa strankom s kojom je netko raskinuo savez. Takav bi slučaj bio u Vijeću ministara gdje SDA ne bi želio smjenu DF-ovih dužnosnika. To sve jako komplicira preustroj vlasti i gotovo ga čini nemogućim.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krtica
02:49 27.08.2015.

hoce li i on poput Bude milovati!?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?