DRUGI KRUG GLASANJA

Dunja Mijatović povjerenica za ljudska prava pri Vijeću Europe

24.01.2018.
u 18:20

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe izabrali su Dunju Mijatović iz BiH za novu povjerenicu za ljudska prava. Mijatović će preuzeti dužnost povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava 1. travnja 2018. godine na mandat od šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

U prvom krugu je Mijatović osvojila 76 glasova, dok je u drugom osvojila 107 glasova, piše Klix.ba. 

Povjerenik za ljudska prava je neovisna i nepristrasna pozicija koju je Vijeće Europe uvelo 1999. godine radi promocije svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 zemalja članica Vijeća Europe. Neobnovljivi mandat povjerenice traje šest godina.

“Ovo je velika pobjeda za BiH. Ovaj izbor šalje potpuno druge, pozitivne poruke iz i za BiH nadalje. Čestitke Dunji i vjerujem da će i cijela BiH nadalje uspjeti izgraditi i drugačije slike o sebi slati u svijet. Hvala svim kolegicama i kolegama iz brojnih zemalja, članica Vijeća Europe koji su ovih dana bili uz nas. Ovaj izbor je pokazao da naša zemlja ima prijatelje i partnere na koje možemo računati i to trebamo okrenuti u interesu svih nas i europske perspektive BiH, a odbaciti stare politike i matrice svađa i manipulacija u kojoj nas drže aktualne političke elite", rekao je Senad Šepić koji se nalazi na zasjedanju Vijeća Europe.

Mijatović kao predstavnica OESS-a za slobodu medija od 2010. prati slobode medija u svih 50 zemalja OESS-a pa tako i u BiH. Ona igra važnu ulogu u OESS-u, zbog čega Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na nju, baš kao što je nedavno istaknuo i šef misije OESS-a u BiH Jonathan Moore.

Ona je u razdoblju od 2005. do 2007. godine predsjedavala radnom grupom eksperata Vijeća Europe za slobodu izražavanja i pristup informacijama u vremenu krize. Tijekom njenog predsjedavanja, Komitet ministara Vijeća Europe usvojio je Deklaraciju za zaštitu i promociju istraživačkog novinarstva i vodič za zaštitu slobode izražavanja i informacija u vremenu krize.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?