Posavina

Duhanari nezadovoljni programom poticanja proizvodnje duhana

04.04.2017.
u 08:00

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, usvojila je program poticaja za poljoprivredu, utvrđenih proračunom FBiH za 2017. godinu u iznosu od 65,700.000 KM. Od toga se na poticaje za biljnu proizvodnju odnosi 10,400.000 KM, a na animalnu 52,200.000 KM. Kako objašnjava resorno ministarstvo, u programu novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2017. godinu realizirat će se prioritetne mjere novčanih potpora po modelu poticaja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje i povećanja obujma korištenja poljoprivrednog zemljišta u cilju jačanja konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu.

Umanjeni poticaji

Nakon što je program usvojen, u Posavini su se oglasili duhanari te istaknuli svoje nezadovoljstvo programom, ali i cjelokupnim stanjem u duhanarstvu. Proizvodnja duhana u Posavini je u stalnoj višegodišnjoj stagnaciji i teško je kažu, u ovakvim uvjetima povratiti nekadašnji obujam proizvodnje. Po novom programu za 2017. godinu poticaji su svedeni na 1500 KM/ha, čime su duhanari u Posavini nezadovoljni i dovedeni u iznimno težak položaj. - Kad sam preuzeo dužnost predsjednika Udruge proizvođača duhana u Posavini bilo nas je 526 proizvođača duhana. Udruga je za cilj imala borbu za veće poticaje u ovoj proizvodnji, ali i ulaganja u moderniziranje proizvodnje koja je dosta zahtjevna i traži stručnost. Duhan s prostora Posavine je iznimne kvalitete, ali zahtjeva mnogo truda i na koncu njegova kvaliteta i kvantiteta u velikoj mjeri ovise o klimatskim uvjetima. Tad smo imali 1,70 KM po kg, ali, nažalost, 2011. godine stupio je na snagu zakon po kojem smo poticaje odredili po zasađenim površinama, istaknuo je Đuro Kopić, predsjednik Udruge duhanara PŽ-a.

Ostavka predsjednika Udruge

Za ovu godinu program poticaja utvrđen je u iznosu 1500 KM/ha, a proizvođači ističu kako im problem pravi i niska otkupna cijena duhana. - Troškovi proizvodnje porasli su i do 30 posto. Mi u Posavini proizvodimo dva tipa duhana, berley i virginija, a za sušenje virginije trošimo dosta energije. Na sve to pritisnuo nas je i problem nedostatka radne snage koja je u našem slučaju sezonska, rekao je Đuro Kopić i naglasio: - Zbog iznimno lošeg stanja zahvalit ću svima koji su me izabrali i odstupit ću s dužnosti predsjednika Udruge. Zna se koji su problemi, a ja ne želim biti predsjednik udruge koja ima 7-8 proizvođača. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?