Otvaranje tržišta izvoza

Dugovi za poticaje bit će isplaćeni do 15. rujna, neće biti blokade granice

04.09.2016.
u 08:00

Predstavnici HNS-a u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Orašju održali su sastanak s izaslanstvom Seljačkog saveza FBiH. Tema sastanka bila je stanje u poljoprivredi u FBiH i kako izaći iz problema. U uvodnom govoru nazočne su pozdravili predsjednik Vlade PŽ Marijan Klaić i načelnik općine Orašje Đuro Topić koji je pri tom istaknuo kako je poljoprivreda u općini jedini realni resurs i neupitna djelatnost koja se može razviti uz kvalitetnu politiku države, Federacije i županije, piše Večernji list BiH.

Život od poljoprivrede

- Sigurno tisuću kućanstava u općini može kvalitetno živjeti od poljoprivrede i još dvije tisuće od nje imati dodatne prihode. Vjerujem da će ovaj skup polučiti provodive rezultate koji će isključiti daljnje izlaske poljoprivrednika na cestu kod državne granice, čime se nanosi šteta i državi i lokalnoj zajednici, naglasio je Topić.

Ovo je, nakon Ljubuškog, Sarajeva i Tomislavgrada, četvrti sastanak u nizu. - To je recept kako ljudima ukazati na neki način da su bitni, da su važni, da nama nije teško doći s njima sjesti i razgovarati o svakom problemu. Vjerujem da ćemo ovu godinu završiti na način da pri usvajanju proračuna za iduću, fiskalnu 2017., ugradimo sve što u proračunu danas nema, sve zaostatke koji su iz ovih ili onih razloga postojali i koji opterećuju naše gospodarstvenike. Uvjeren sam da ćemo sve one zaostatke riješiti do kraja ove godine i vrlo precizno ući u strategiju poljoprivredne proizvodnje u BiH, s posebnim naglaskom na Posavinu. Ipak je Posavina ključni oslonac barem za Hrvate kada je u pitanju poljoprivreda, rekao je Čović i dodao: - To je put, ja drugog nemam i zato sam zadovoljan i zahvalan ljudima koji su organizirali sastanak, predstavnicima svih poljoprivrednih udruga, ali i onima koji su došli iz veterinarstva, Uprave za neizravno oporezivanje, javnih poduzeća koja su na izravan način uključena, robnih rezervi, ministarstava i, naravno, našeg fakulteta koji na izravniji način treba skrbiti o poljoprivredi. Uvjeren sam kako svega ovoga ne bi bilo da nemamo poseban odjel u Hrvatskom narodnom saboru koji ima isključiv zadatak podupirati poljoprivredu. Nadam se da neće biti nezadovoljnih poljoprivrednika, prije da će biti sve više mladih koji će razumjeti da politika brine o njima, da nisu oni ovdje radi politike, nego politika upravo da njima olakša život, naglasio je Čović.

‘Plavi dizel’ i poticaji

O problemu nabave “plavog dizela” govorili su Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH, i Jelka Milićević, ministrica financija FBiH. Naglasak je stavljen na otvaranje tržišta izvoza domaćih proizvoda i zainteresiranost za rusko tržište. Naglašeno je kako u BiH dolazi ruska inspekcija od 11. do 25. rujna, koja je najviše zainteresirana za mlijeko i mliječne proizvode.

- Postigli smo dogovor da će prema Posavini krenuti isplata poljoprivrednicima koji su imali štetu nastalu u poljoprivredi i uništenim proizvodnjama u 2014. Polovina je isplaćena prošle godine, a 50 posto ćemo isplatiti do 15. rujna i drugi dio da će se od ukupnih zaostataka u poljoprivrednoj proizvodnji, to su redoviti poticaji za proizvodnju iz 2014., 1/3 isplatiti. U ovom trenutku mislim da je to ono što možemo obećati i obećano možemo i realizirati, istaknula je ministrica Milićević.

U Seljačkom savezu su zadovoljni dinamikom razgovora i otvaranjem problema. Nadaju se kako će razgovorima pokušati riješiti probleme, a najveći su u Posavini zbog neisplaćenih dugova od poplava koji se neopravdano vuku dvije godine.

- Imamo obećanje od ministrice da će sve biti isplaćeno do 15. rujna, tako da poljoprivrednici neće izlaziti na blokadu graničnog prijelaza Orašje. Problemi u ostatku FBiH su dugovi koji već dvije godine opterećuju Federalno ministarstvo poljoprivrede. Seljački savez je asocijacija koja se zalaže za sve razgovore za stolom i gledamo što je moguće više aksimalno izbjeći ulične prosvjede jer time nanosimo štetu svima, rekao je Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije