novi uvjeti za dobivanje posla

Državnim službenicima uvode se sankcije za loš rad

25.02.2018.
u 07:00

Neplanirano i neselektivno dovođenje kadrova u državnu službu Federacije BiH, u najvećem slučaju bez stručnih kompetencija, trebalo bi od ove godine biti stvar prošlosti, piše Večernji list BiH.

Kompetentnost kandidata

Novije, transparentnije, stručnije postavljene uvjete pri zapošljavanju državnih službenika najavila je Agencija za državnu službu FBiH, a njezin plan rada usvojila je i federalna Vlada. Prema novom planu, u 2018. Agencija za državnu službu FBiH inicirat će izmjenu i dopunu propisa koji će konkretnije regulirati disciplinski postupak prema onim državnim službenicima koji svoj posao rade loše ili su svojim postupcima doveli do nekvalitetne realizacije unaprijed definiranih planova.

“U planu aktivnosti su i prijedlozi provedbenih propisa koje donosi Agencija, a kojima se bliže uređuje provođenje natječajnih procedura, obuka i usavršavanje, ocjenjivanje te odabir kandidata na listi stručnjaka za izbor državnih službenika.

Nedostatak kadrovskog planiranja u FBiH velikim dijelom utječe na učinkovito i pravodobno popunjavanje radnih mjesta u tijelima državne službe. Usvajanjem ove uredbe Vlada FBiH zalaže se za uspostavljanje sustavnog planiranja i popunjavanja ispražnjenih radnih mjesta u skladu sa stvarnim potrebama i raspoloživim proračunom”, stoji u planu aktivnosti Agencije za državnu službu FBiH za ovu godinu. To znači da se u državna tijela uprave neće moći zapošljavati neselektivno, na što su više puta upozoravali iz Europske komisije, ali i domaćih te međunarodnih organizacija.

Pri zapošljavanju državnih službenika u institucije vlasti na svim razinama, mora se prije svega voditi računa o kompetentnosti kandidata za radno mjesto, a ne kao što je to slučaj bio do sada, da su ti zaposlenici većinom bili pripadnici raznih političkih stranaka.

Takva uvjet od bh. vlasti zatražila je Europska komisija, napominjući “kako BiH treba osigurati provedbu učinkovitog sustava upravljanja ljudskim resursima, osobito u zapošljavanju, i da izmijeni zakonodavstvo koje regulira državnu službu na inkluzivan i na činjenicama zasnovan način, kako bi se smanjio rizik od politizacije državne službe na svim upravnim razinama”.

Pojednostaviti aplikacije

U izvješću o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU ukazano je na probleme fragmentiranosti sustava državne službe u BiH, zatim na nedostatak strateškog okvira za provedbu reformi, kao i na generalni izostanak aktivnosti na realizaciji preporuka sadržanih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Agencija za državnu službu FBiH planira pojednostaviti aplikacije za zaposlenje budućim kandidatima, tako da će popunjavanje natječajnih procedura biti omogućeno kroz web-platforme, za razliku od dosad kada su kandidati popunjavali gomilu papira. Projekt o pojednostavljenja i unapređenju zapošljavanja u državnoj službi realizira se u okviru PARCO projekta i financira iz Fonda za reformu javne uprave. Unaprijedit će se informacijski sustavi za upravljanje Ijudskim potencijalima kao što je uspostava registra državnih službenika”, stoji u planu Agencije za državnu službu FBiH za ovu godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije