Dan RS

Državne institucije priznale 9. siječnja kao neradni entitetski praznik

07.01.2018.
u 21:30

Jedino oko čega nema dvojbe kada je u pitanju 9. siječnja je da će se taj dan u Republici Srpskoj obilježavati kao entitetski praznik, odnosno Dan RS-a. Međutim, stavovi o tom datumu, legalnosti njegova obilježavanja te pravu zaposlenika iz RS-a u državnim institucijama da ga obilježavaju neradno, prilično su različiti, ovisno o tomu odakle dolaze, piše Večernji list BiH.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a službeno je priopćeno da je, sukladno Zakonu o Danu RS-a, 9. siječnja republički praznik i neradni dan. Kako je objavljeno, u dane praznika RS-a ne rade republička tijela i organizacije, tijela jedinice lokalne samouprave, poduzeća, ustanove i druge organizacije te osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti. Drugim riječima, u utorak u RS-u će biti pravi praznični dan koji će institucije tog entiteta obilježiti brojnim svečanostima i aktivnostima.

Vlasti RS-a i srpski političari u cjelini smatraju kako je spomenuti zakon, pa time i Dan RS-a, potpuno ustavan i da njime ne krše raniju odluku Ustavnog suda BiH koji je, zbog vjerskog karaktera, 9. siječnja osporio kao legalan praznik. Nakon mnogo prijepora i političko-pravnih svađa, Narodna skupština RS-a je 25. listopada 2016. godine usvojila Zakon o Danu RS-a kao sekularnom prazniku, tvrdeći da su time ispoštovali presudu Ustavnog suda BiH. Bošnjački predstavnici su tvrdili, pak, da je usvajanje tog zakona pokušaj prijevare i nastavak protuustavnog i antidaytonskog djelovanja entitetskoga parlamenta jer je Ustavni sud BiH ukinuo članak Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. siječnja kao praznik i Dan RS-a. Tvrdili su da je neustavan i ovaj zakon jer je u najvećem dijelu sličan onome koji je osporen.

Naime, ovaj novi Zakon o Danu RS-a ima svega četiri članka u kojima je navedeno da je 9. siječnja Dan RS-a te da se obilježava i slavi kao sekularni praznik i da Vlada svojom odlukom uređuje način njegova obilježavanja i proslave. Razlika u odnosu na pred Ustavnim sudom BiH osporeni zakon je što se u ovom Dan RS-a ne povezuje s krsnom slavom kao pravoslavnim blagdanom.

Formalno, dakle, obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS-a nije neustavno jer postoji novi zakon kojim je to regulirano i taj zakon nije osporen pred Ustavnim sudom BiH. S druge strane, činjenica da i državne institucije poštuju pravo zaposlenika s prebivalištem u RS-u da 9. siječnja ne rade jer je “entitetski praznik”, govore da, barem za sada, ovo pitanje neće izazivati veće tenzije.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odgovorio je predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku da sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS-a, 9. siječnja, ne može biti realizirano jer zahtjev nije poslan navrijeme, odnosno 30 dana prije same manifestacije. 


- U mojoj isključivoj nadležnosti je mogućnost postrojavanja svečane postrojbe Treće pješačke (RS) pukovnije onako kako smo to uradili prošle godine. Iz svih istupa sam shvatio da takav način prisutnosti Pukovnije vama i Organizacijskom odboru, za razliku od prošle godine, ovog puta nije prihvatljiv i nemam namjeru na tome inzistirati - odgovorio je Ivanić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?