Mladi poduzetnik iz Livna

Druge se države bore da zadrže poduzetnike

Mate Rimac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
16.10.2014.
u 17:14

Proizvodnja električnih automobila i općenito visoke tehnologije u Hrvatskoj nije prepoznata pa bi, da nije sam našao ulagača, Rimac bio prisiljen otići izvan zemlje

Mate Rimac, poduzetnik te osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili, kaže da druge države prepoznaju ulaganje u visoku tehnologiju kao što je proizvodnja električnih automobila i podupiru takve poduzetnike.

– Projekt električnih automobila u SAD-u je uvršten u strateške industrije, dok se kod nas država još nije opredijelila. Kada se mi prijavljujemo za potpore, onda su to one klasične za koje se kandidiraju i svi ostali proizvođači – kaže Rimac.

Koliko je u SAD-u važna ta industrija, govori podatak da je Tesla od američke vlade dobio 500 milijuna dolara potpore, a Rimac 100.000 eura. I dok ovdje proizvodnja takve vrste nije prepoznata, iz inozemstva je dobio mnogo primamljivih ponuda.

– Lani sam se gotovo odselio u Njemačku, u kojoj bi uvjeti za poslovanje bili puno bolji jer bi država osigurala novac za pokretanje proizvodnje. Ponuda je došla iz jedne savezne države koja još nema razvijenu automobilsku industriju – kaže i dodaje da su ga zvali i iz drugih zemalja te mamili poticajima i investicijama. Vjerojatno bi morao preseliti i proizvodnju, da nije u međuvremenu dobio ulagača u tvrtku.

Rimac kaže kako se druge države bore da poduzetnici dođu k njima te da bi i Hrvatska trebala poduzeti više mjera da zadrži poduzetnike te, naravno, da privuče strane ulagače. U kontaktu sa strancima, potencijalnim ulagačima, kaže kako im mora priznati da je, uz obrazovanu radnu snagu i dobar Zakon o poticanju ulaganja, u zemlji loše što se zakoni često mijenjaju i što je administracija spora.

Komentara 1

MA
majusko
20:51 16.10.2014.

Bitno da ministru ide placa. A problem je da se danas tesko "ugraditi" u projekt pa nemaju interesa. Ja sam firmu zatvorio prije 2 godine kada su me poceli bombardirati sa doprinosima sumama spomenicima turistickom komirskim itd. Pa to ne bi poplacalo 100 firmi a ne pocetnik.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?