Federalni ministar rada i socijalne politike

Drljača: Zajedničkim djelovanjem može se mnogo učiniti za umirovljenike

28.07.2017.
u 14:11

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sa suradnicima razgovarao je danas s izaslanstvom Saveza udruženja umirovljenika FBiH o problemima koji tište tu populaciju, njihovom položaju, te izmjeni i dopuni Zakona o MIO koju je usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH, a nakon sastanka istaknuto je da među njima postoji konsenzus da se zajedničkim radom i djelovanjem može mnogo toga učiniti.

- Zajedno smo ušli u ovaj metod rješavanja problema, zajedno ćemo „pritiskati“ Dom naroda Parlamenta FBiH da taj zakon ne bude usvojen. Jasan je stav Vlade da je taj zakon negativan i da predstavlja eroziju morala, urušava stabilnost mirovinskog sistema, proizvodi ogromne dugove te onemogućava izmjene i dopune zakona koji su planirani a predviđaju sistemski način rješavanja i trezorski način poslovanja - kazao je ministar Drljača. Pojasnio je da je u slučaju uvođenja u pravo dodatnih 30.000 umirovljenika biti potrebno 120 milijuna KM za koje ne postoji realna mogućnost da budu osigurane.

Kroz izmjene i dopune koje Vlada FBiH planira rečeno je da će se ići s povećanjem mirovina za one kategorije umirovljenika  koji su u mirovinu otišli do 1998. godine, a da se ostale kategorije rješavaju u skladu s financijskim mogućnostima.     

- Nakon donošenja zakona o MIO, koji predlaže Vlada FBiH, bit će ostvaren trezorski način poslovanja - kaže ministar Drljača. Navodi primjer Srbije i Hrvatske gdje se, kako je kazao, mnogo više izdvaja iz proračuna i gdje postoji trezorski sistem rada te se nada da će taj sistem financijski stabilizirati i unaprijediti poslovanje i ovdašnjeg Zavoda MIO.      

Ministar Drljača kazao je da će Vlada FBiH razmatrati zaključke s današnjeg sastanka s umirovljenicima, koji su ukazali na probleme i iznijeli prijedloge u vezi sa stanjem te populacije i mirovinskog sistema. Naglasio je da je, uz povećanje stope zapošljavanje, jedna od glavnih ambicija ovog sastava Vlade FBiH trajno rješavanje  pitanja penzionera i penzijskog fonda.  

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Omer Omerefendić pojasnio je da izmjene i dopune Zakona usvojene na Zastupničkom domu FBiH podrazumijevaju uvođenje u pravo na penziju više od 30.000 radnika. To znači pravo na mirovinu za žene koje imaju 30 godina staža i 55 godina života, a za muškarce 35 godina staža i 60 života.

- Uvođenjem novih 30.000 umirovljenika, postojeći umirovljenici i mirovinski fond bili bi ugroženi - poručio je.  

Po njegovim riječima, te izmjene i dopune kontra su reformi, umirovljenicima i Vladi FBiH te je to „erozija mirovinskog sistema“. Zato će tražiti od izaslanika u Domu naroda da te izmjene i dopune ne budu usvojene.

Konstatirali su i to da treba prestati s rješavanjem nagomilanih socijalnih problema u društvu na teret umirovljenika, što se, kako je kazao, čini još od 1998. godine. Očekivali su i traže povećanje mirovina od deset posto, ali ovim izmjenama i dopunama postojećeg zakona ne samo da će doći u pitanje taj njihov zahtjev nego će financijska situacija biti takva da će doći u pitanje i isplata mirovina u postojećim iznosima.

- Nakon što u Vladi FBiH bude snimljena cjelokupna financijska situacija, održat ćemo vanrednu sjednicu Izvršnog odbora Saveza i opredojeliti se o prosvjedima. A sad je na snazi odluka da se 14. rujna ide na prosvjede - naglasio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?