Federalni ministar rada i socijalne politike

Drljača: Uskoro očitovanje Vlade o koordinacijskom tijelu za pitanja invalidnosti

02.05.2017.
u 12:59

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača u razgovoru za Fenu izjavio je da će Vlada Federacije BiH u drugoj polovini maja razmatrati osnivanje interresornog i intersektorskog koordinacijskog tijela Vlade, koje će biti zaduženo za praćenje, usmjeravanje i realizaciju aktivnosti planiranih Strategijom za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH (2016-2021).

U njemu će biti imenovani predstavnici svih resora i sektora koji su sudjelovali u pripremi Strategije.

Ovim rješenjem nastoji se osigurati kontinuitet u pristupu i dosljednost u realizaciji planiranih strateških ciljeva te formalizirati multisektorski pristup i odgovornost za oblast invalidnosti.

- Novina je da neće samo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike biti nadležno za pitanja invalida već svako ministarstvo. Naprimjer, Federalno ministarstvo prostornog uređenja bit će zaduženo za otklanjanje fizičkih barijera za pristup zgradi, objektu ili prevoznom sredstvu - kazao je Drljača.

U Strategiji je definirano devet ciljeva koji su usklađeni s međunarodnom praksom i standardima.

Svako ministarstvo, ističe Drljača, ima obavezu da u okviru postojećeg proračuna ili odgovarajućeg proračunskog koda predloži modul, koji će se odnositi na financiranje aktivnosti kojima su zaduženi u ovoj strategiji.

Tako je planirano da Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvoji više financijskih sredstava za kulturna, odnosno sportska dešavanja u kojima mogu sudjelovati osobe s invaliditetom.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija potrebno je da radi na tome da većina voznih jedinica javnog prijevoza postane pristupačna invalidima. Također, ovo ministarstvo pristupačnost treba osigurati u pogledu dostupnosti RTV sadržaja, kao i onih na internetu i mobilnim uređajima.

Za sada, navedeno je u Strategiji, web stranice federalnih ministarstava i institucija nisu u potpunosti prilagođene za adekvatan pristup informacijama osoba s vizuelnim i intelektualnim invaliditetom.

Radi toga, potrebno je obavezati nadležne federalne institucije da primijene državno uputstvo za izradu web stranica prilagođenih upotrebi osoba s invaliditetom.

Kao novi cilj uvedeno je, kaže Drljača, sprečavanje svakog oblika iskorištavanja, zlostavljanja i nasilja nad osobama s invaliditetom. U okviru tog cilja treba izraditi programe prevencije i zaštite osobe s invaliditetom i integrirati ih u postojeću Strategiju borbe protiv nasilja i trgovine ljudima.

- Prioritet u oblasti socijalne zaštite osoba s invaliditetom je uspostavljanje jedinstvenog registra korisnika prava iz oblasti socijalne i braniteljsko-invalidske zaštite. Time bi se omogućio uvid u materijalna davanja koja se isplaćuju iz proračuna na svim nivoima vlasti, posebno naknada za osobe s invaliditetom, što bi osiguralo kreiranje i uspostavljanje adekvatnijih programa podrške i zaštite - istakao je Drljača u razgovoru za Fenu.

Navedenu Strategiju, koju je prošle godine usvojila Vlada, potrebno je da usvoje oba doma Parlamenta Federacije BiH čime će biti omogućena dostupnost IPA fondovima Europske unije, koja su namijenjena za rješavanja problema osoba s invaliditetom. 

Riječ je o strateškom dokumentu koji na sasvim novi način uređuje pravni status i položaj osoba s invaliditetom, kao i institucija nadležnih da provode aktivnosti zaštite te brinu o ovoj kategoriji stanovništva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije