federalni ministar rada i socijalne politike

Drljača očekuje usvajanje novog zakona o MIO u Domu naroda

Drljačabjhnm
12.01.2017.
u 14:14

Budući da je sadašnji sistem bodovanja mirovina, sistem koeficijenta, koji ima stalne valorizacije Vlada Federacije BiH predložila je novi sistem bodovanja mirovine koji će se primjenjivati ako delegati Doma narode prihvate Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je ranije odobren u Zastupničkom domu.

- Bodovna formula je pravedniji sistem. To znači da će osoba koja svake godine prima određenu plaću a koja je u visini prosječne plaće, dobiti za tu godinu jedan bod. Ti osobni bodovi množe se s općim bodom 13,6.  Na taj način osoba s prosječnom plaćom od 830 KM, koju je ostvarila tijekom 40 godina, imati mirovinu oko 544 KM - kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Očekuje da će usvajanjem zakona u Domu naroda danas biti omogućeno njegovo stupanje na snagu idućeg dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH.

- Zadržana su postojeća pravila iz MIO-a za starosnu invalidsku mirovinu i prijevremenu mirovinu i nije došlo do povećanja potrebnih godina života niti mirovinskog staža. Uvedena je mogućnosti ostvarenja prava sa 65 godina života i 15 godina staža osiguranja - istakao je Drljača.

Zakon će osobi izabranoj na javnu funkciju, koja za istu ostvaruje novčanu naknadu, omogućiti preračun staža osiguranja prema ostvarenoj naknadi za koju je uplaćen odgovarajući doprinos za MIO.

Odredbama novog zakona regulira se prijevremeno umirovljenje za žene i muškarce na način da se propisuje najmanji broj godina i mirovinskog staža potrebnih za ostvarivanje prava za prijevremenu mirovinu.

U praksi to znači da novi zakon predviđa sljedeće: Za muškarce - u 2017. godini 61 godina života i 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja, zatim u 2018. godini 61 godina i šest mjeseci života i 36 godina staža osiguranja... Za žene - u 2017. godini 56 godina života i 30 godina i šest mjeseci staža osiguranja, zatim u 2018. godini 56 godina i šest mjeseci života i 31 godina staža osiguranja...

 - Svake iduće godine oba uvjeta (godine života i mirovinskog staža) za žene i muškarce se povećavaju za po šest mjeseci - obrazložio je Drljača delegatima Doma naroda Federalnog parlamenta koji su otvorili raspravu o navedenom zakonu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?