Predstavnici hrvatskih žrtava...

Drežnjak: Brammertzu smo rekli da smo protiv udruženog zločinačkog pothvata

08.11.2017.
u 11:30

Glavni haaški tužitelj Međunarodnog suda u Haagu Serge Brammertz, zajedno s glavnom tužiteljicom BiH, susreo se jučer s predstavnicima hrvatskih stradalnika Josipom Drežnjakom, predsjednikom Udruge “Grabovica 93”, Jurom Kosirom koji je v.d. predsjednika Udruge hrvatskih logoraša u BiH, te Ronaldom Jarkom, piše Večernji list BiH. 

Kako je objašnjeno iz Tužiteljstva BiH, na sastancima je razgovarano o očekivanjima žrtava kada su u pitanju procesuiranja ratnih zločina, o aktivnostima na izmjeni državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, regionalnoj suradnji, kao i pitanjima vezanim uz proces traženja i identificiranje nestalih osoba u BiH. Najviši dužnosnici Tužiteljstva Haaškog suda i Tužiteljstva BiH saslušali su zahtjeve i sugestije žrtava, a posebno je značajno što je na svim sastancima istaknuta važnost vladavine prava, kažnjavanja konkretnih počinitelja ratnih zločina, kao i potreba promoviranja i jačanja mira i pomirenja u BiH, što su u svojim obraćanjima istaknuli predstavnici žrtava iz svih naroda. Josip Drežnjak, koji predvodi žrtve stravičnog pokolja iz mjesta Grabovica kod Mostara, gdje su u jesen 1993. pripadnici Armije pobili 32 hrvatska civila, među kojima je bilo i četverogodišnje dijete, izrazio je nezadovoljstvo procesuiranjem zločina nad Hrvatima.

Brojni primjeri

“Iznijeli smo svoja nezadovoljstva kroz konkretne primjere. Očekujemo da se poboljšaju i isprave određene stvari. U suštini, mi tražimo da se konačno otkoče određeni predmeti koji su u zastoju. Rekli smo da su Hrvati, napose hrvatske žrtve, nezadovoljni procesuiranjem ratnih zločina”, rekao je za Večernjak Drežnjak nakon susreta s glavnim haaškim tužiteljem Brammertzom. Pri tome je objasnio kako se suradnja s državnim Tužiteljstvom u posljednje vrijeme popravila te da konačno očekuje rezultate. 
“Suradnja je uznapredovala s Tužiteljstvom, što do sada nije bio slučaj. Najbolje to pokazuju rezultati jer se nije na jednak način odnosilo prema Hrvatima i hrvatskim žrtvama”, dodao je.

Presuda “šestorci”

Upitan je li za vrijeme susreta spomenuta skora presuda u slučaju šestorice bivših dužnosnika Herceg Bosne, Drežnjak je objasnio kako je izrazio protivljenje tvrdnjama iz optužnice i nepravomoćne presude. 
“Za nas je bolno i ne možemo prihvatiti tvrdnje da su Hrvati dio udruženog zločinačkog pothvata. To zapravo nije istina. Pogotovo to možemo tvrditi mi koji smo bili žrtve. Istina nema nikakve veze s time da je u ratu bio zločinački pothvat samo s jedne strane”, objasnio je Drežnjak. Bivši logoraš Jure Kosir rekao je za Večernjak kako je tužitelj Brammertz izrazio očekivanje da će udruge zadržati suradnju s Tužiteljstvom kako bi se konačno procesuiralo zločine nad Hrvatima. 
On je pak naveo primjere konkretnih zločina počinjenih nad Hrvatima za vrijeme rata koje Tužiteljstvo i sudovi u BiH do sada nisu procesuirali. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?