Humanitarna utakmica

Dr. Valjan: Svi smo ovdje jedno. Jedinstveni i zajedno zbijenih redova, nema cilja i zadatka koje ne možemo ispuniti i realizirati...

Vitez
24.04.2016.
u 10:00

Dan za nezaborav, stav i mišljenje je mnogih koji su na bilo koji način bili sudionici kulturno-zabavno-humanitarnog spektakla održanog na Gradskom stadionu u Vitezu, gdje se okupilo i više od 4000 gledatelja. Riječ je i o nogometnoj utakmici momčadi “Humane zvijezde Hrvatske” i momčadi “Prijatelji bolnice”, čiji je prihod od prodanih ulaznica i priloženih priloga i donacija išao u Fond za gradnju šeste lamele Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić”, čiju je gradnju i nabavu suvremene medicinske opreme financirala Vlada RH.

Bolnicu hrvatskom puku središnje Bosne, koju već od prvoga dana koriste i pacijenti drugih nacionalnosti, 14. lipnja 1994. godine, dok je još uvijek u Hrvatskoj i u BiH bjesnio rat, za dolaska u Novu Bilu, Vitez i Busovaču i posjeta crkvi-bolnici obećao je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Brojne zvijezde i humanitarci

Momčad “Humane zvijezde Hrvatske” u petak poslije podne doputovala je u Novu Bilu i posjetila Hrvatsku bolnicu “Dr, fra Mato Nikolić”. Posjetili su Odjel pedijatrije i najmlađe pacijente ove ugledne medicinske ustanove. S njima su razgovarali, prigodno ih darivali, a lijepe sportske majice Udruge darivali su i osoblju. Kratko s povijesti bolnice i vrhunskim rezultatima koje postižu upoznao ih je ravnatelj, prim. dr. Velimir Valjan.

Na odlasku, nakon zajedničke fotografije, okupljeno osoblje i pacijenti ispratili su ih burnim pljeskom. Gosti su se puni dojmova nakon obilaska bolnice u Novoj Biloj uputili prema Gradskom stadionu u Vitezu gdje ih je, kako su kazali, dočekalo veliko iznenađenje.

Na stadionu se okupilo više od 4000 gledatelja koji su, skupa s limenom glazbom i mažoretkinjama, burno pozdravili “Humane zvijezde Hrvatske”, poznate bivše nogometaše koji su tako uspješno predstavljali Hrvatsku na brojnim velikim svjetskim i europskim natjecanjima. “Ovakvo nešto ni u snu nismo očekivali”, kazao je pred početak susreta predsjednik Udruge “Humane zvijezde Hrvatske” Branko Tušek, a s njim se, u potpunosti, složile zvijezde “Humanih zvijezda Hrvatske”, Mario Stanić, Boris Živković, Goran Vlaović, Branko Strupar… Jer, ambijent, ozračje – prijateljsko, razdragano, domoljubna glazba, pljesak za pljeskom uvijek duži i jači, atmosfera kakva se samo poželjeti može. Uz to, protivnik, momčad “Prijatelji bolnice”, gospodarstvenici, liječnici, kulturni djelatnici, bivše nogometne zvijezde “s ove strane granice”, Anto Rajković Tunja, Velimir Vidić, Josip Kupreškić, Miodrag Tešić, Spomenko Bošnjak, dr. Velimir Valjan… dostojan u većem dijelu utakmice, potpuno ravnopravan. Istina, domaćini, ako se tako može reći, jer ovaj put gostiju i nije bilo jer su se, u svakom pogledu, domaćim osjećali i nogometaši “Humane zvijezde Hrvatske” i njihovo rukovodstvo, izgubili su rezultatom 4:6. Kako je kazao predsjednik Udruge “Humane zvijezde Hrvatske” Branko Tušek, “poraženih u ovoj utakmici ne može biti jer svi koji, na bilo koji način, sudjeluju u ovom humanitarnom spektaklu, mi na terenu, oni na tribinama, sudionici programa, organizatori…, pobjednici su dobrote, prijateljstva, humanosti…”

Događaj za uspomenu

Zvijezde ovoga “dana za nezaborav” su bili i nogometaš – pjevač Amir Kazić Leo, Slaven Knezović, boksač Damir Beljo…, pokazali su i to i burnim pljeskom potvrdili gledatelji, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, ravnatelj SKB Mostar dr. Ane Kvesić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Bili su tu u gledalištu Nikola Grubešić, Boris Marjanović, Slavica Josipović, Željko Raguž, Drago Bilandžija, Vladimir Šoljić, Bariša Čolak, Lidija Bradara, Borjana Krišto…, a tko bi ih sve u tako velikoj masi ljudi i vidio, a nitko od njih nije tražio bilo kakve povlastice, publicitet…

A bila je, tek na kraju utakmice, na tiskovnoj konferenciji smo je vidjeli, Žana Čorić, podrijetlom Širokobriježanka, djelatnica Ureda za Hrvate koji žive izvan Republike Hrvatske, a koji odnedavno vodi Zvonko Milas.

“Svi smo ovdje jedno i zajedno i ovako jedinstveni, zbijenih redova, nema cilja i zadatka koji ne možemo ispuniti i realizirati. Pa tako, uvjeren sam i za godinu dana izgraditi i u funkciju staviti i šestu lamelu naše bolnice”, kazao je ravnatelj Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj dr. Velimir Valjan.

Prekrasnom ugođaju doprinos svojim nastupom dali su: Limena glazba (Nova Bila), mažoretkinje (Novi Travnik) i folklorna sekcija HKD Napredak, Busovača.

A red je, iako je ova utakmica bila daleko više od sporta, ispisati sastave momčadi:

Za “Humane zvijezde Hrvatske” nastupili su: Marjan Mrmić, Goran Vlaović, Mario Stanić, Boris Živković, Branko Strupar, Marko Babić, Darko Čordaš, Željko Ačkar, Mario Harmat, Miroslav Bičanić, Damir Beljo, Mario Kovačević, Mario Šivak, Slaven Knezović, Amir Leo Kazić, Slaven Kovačić, Darko Ćutić, Dario Bušić, Ivo Krištić, Ante Tubić-Franjić, Božo Vukasović, Branko Tušek.

“Prijatelji bolnice”: Mato Zovko, Slaven Garić, Goran Dujić, Goran Lovrinović, Martin Banović, Drago Džambas, Ante Kvesić, Dragan Čović, Rajković Anto, Velimir Valjan, Marinko Čavara, Anto Šakić Bolfo, Nikola Franjić, Tihomir Tiško Matošević, Ivo Barnjak,Anto Rajković Tunja, Velimir Vidić, Josip Kupreškić, Miodrag Tešić, Mijo Baltić, Ivan Mihaljević, Ivan Anić, Damir Šafradin, Ivan Sajević, Spomenko Bošnjak, Ratko Barnjak, Bojan Rajković, Ivan Del Vechio, Ivica Džambas i Darko Čondrić.

Strijelci: Stanić 2, Vlaović 3 i Bičanić 1 za “Humane zvijezde Hrvatske”, a Kupreškić 4 gola za momčad “Prijatelji bolnice”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?