Nova vlast: Riješeno pitanje hrvatskih kadrova u novoj Vladi Hercegovačko-neretvanske županije

Dr. Goran Opsenica ide za ministra zdravstva u HNŽ, ostali ministri ostaju isti

doktor
Foto: VL FOTO
25.06.2015.
u 16:53

Hrvatski ministri pokazali kako se mogu nositi sa zadaćama koje su pred njima

U petak bi trebao biti održan novi krug pregovora o uspostavi Vlade HNŽ-a, a u međuvremenu počinju se otkrivati imena budućih članova Vlade. Nakon što je prije nekoliko mjeseci Nevenko Herceg imenovan za mandatara Vlade HNŽ-a, ostalo je pitanje tko će biti u timu s kojim će budući županijski premijer raditi.

Kako ‘Večernji list’ doznaje, hrvatski ministri u Vladi HNŽ-a će biti Donko Jović, aktualni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Stjepan Krasić, aktualni ministar prometa i veza, Oliver Soldo, aktualni ministar za pitanja branitelja, Slađan Bevanda, aktualni ministar MUP-a, te dr. Goran Opsenica koji bi na mjestu ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi trebao naslijediti Mladena Boškovića. To znači kako se od ukupno šest hrvatskih pozicija u Vladi HNŽ-a, uključujući i mjesto predsjednika Vlade, kadrovske promjene vrše na samo dvije pozicije.

- Hrvatski ministri su pokazali kako se mogu nositi sa zadaćama koje su pred njima. Donošenjem novih zakona su poboljšali prihodovnu stranu proračuna, napravili pomake u svojim resorima i pokazali kako zaslužuju još jedan mandat - rekli su nam naši sugovornici. S druge strane, još uvijek nema informacija koga bi SDA mogao imenovati na ministarska mjesta.

S obzirom da SDA preuzima mjesta SDP-a u Vladi HNŽ-a, te kako su unutarstranački izbori u ovoj stranci u Hercegovini donijeli korjenite promjene, za očekivati je kako će biti velikih promjena i kada su u pitanju imenovanja ministara. Ipak, do službene potvrde ove informacije treba pričekati još nekoliko dana. Trenutačno, HDZ BiH i SDA traže potporu za formiranje većine u županijskoj Skupštini, nakon što je Demokratska fronta napustila koaliciju i ranije dogovore.

Zadatak traženja novog koalicijskog partnera je pripao SDA s obzirom da je ova stranka samoinicijativno u vladajuću koaliciju uvela Komšićev DF.

Očekivanja javnosti od pregovora u petak su velika jer je od izbora prošlo devet mjeseci, a nova vlast još ne funkcionira u punom kapacitetu.

Mandatar za sastav Vlade Nevenko Herceg, zajedno s vodstvom Skupštine HNŽ-a, ranije je najavio kako će središte pozornosti nove vlasti biti financijsko stabiliziranje županije, povećanje prihodovne strane proračuna, kao i novi paket mjera štednje koji će biti usvojen odmah nakon uspostave nove Vlade. Županijska skupština već je svojim odlukama naložila novoj Vladi HNŽ-a provedbu ovih mjera, a očekuje se i pokretanje brojnih inicijativa na gospodarskom planu nakon uspostave nove županijske Vlade u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?