mnogima "nužno zlo"

Dozvoljeni minus na bankovnom računu - spas ili zamka

Podizanje gotovine na bankomatu
VL FOTO
16.01.2023.
u 18:38

Za veliki broj građana Bosne i Hercegovine, "dozvoljeni minus" je prva opcija u slučaju potrebe za dodatnim novcem

Više od pola milijuna građana Bosne i Hercegovine ima dozvoljeno prekoračenje na svojim bankovnim računima. Zbog velikih poskupljenja, a niskih primanja, takozvani dozvoljeni minus mnogima je spas za plaćanje računa ili rješavanje nekih drugih potreba.

Za veliki broj građana Bosne i Hercegovine, "dozvoljeni minus" je prva opcija u slučaju potrebe za dodatnim novcem. To pokazuju i podaci Centralne banke, odakle ističu da viš od 544.000 građana ima dozvoljeno prekoračenje na tekućem računu, a dug po ovom osnovu iznosi više od 310 milijuna maraka. 

Na pitanje zašto, odgovor je jasan.

Za ekonomiste je ovaj vid pozajmice "nužno zlo".

Ekonomist Zoran Pavlović kaže za BHRT kako to nije bitanje izbora građana. 

"To je rješenje koje u datom trenutku mogu primijenitu da servisiraju obveze koje su dospjele, a koje nemaju mogućnosti da plate iz tekućih prihoda tako da je to nužno zlo", kaže Pavlović.

Ekonomist Mirjana Orašanin kaže kako je teško da građani pokriju samo dio potrošačke košare od redovitih primanja, a osobito dodatna plaćanja koja imaju. 

"Samo registracija vozila, čak i umirovljenici se zadužuju da bi registrirali vozila ili izvršili sitne popravke na vozilu ili u kući", pojašnjava. 

S druge strane, mnogi upadaju u zamku trošenja nezarađenog novca.

"Onog trenutka kad koristimo nezarađeni novac nemamo osjećaj da smo nešto platili, samo vidimo da nam dolaze kamate, obračuni i to je jako nezgodna situacija", ističe Orašanin.

Porast zaduženosti građana po ovom osnovu najbolji je pokazatelj općeg stanja u društvu, jer se taj novac ne troši na luksuz, nego na neophodno, kaže sociolog Drago Vuković.

"S ovim standardom, s visinom osobnih primanja, s ovom inflacijom koja je mnogo veća nego što je vidljiva da je to dosta teško, nisam siguran da ljudi mogu živjeti solidno", kaže Vuković.

Iako građanima ova vrsta pozajmice može djelovati kao dobra opcija u slučaju da, na primjer, kasni plaća, a postoje troškovi koje se mora izmiriti, treba imati na umu da je ovo ipak najskuplji vid zaduživanja, sa najvećom kamatom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije