KORISNO ZA RODITELJE

Donosimo 10 savjeta za roditelje čija se djeca stalno svađaju

29.09.2019.
u 13:50

Normalno je pa i zdravo da se djeca svađaju, ali je jako bitno da ih naučite da razrješe svoje konflikte. Postoji puno malih stvari kojima roditelji mogu pomoći svojoj djeci i naučiti ih da svoje probleme rješavaju sami.

Roditelji u odgoju koriste različite metode, a mi smo pripremili 10 savjeta koje možete preuzeti kako biste sprječili svađu među vašom djecom. U konačnici bi ih trebali naučiti da se sami pomire, oproste i shvate da je obitelj nešto najvrednije što postoji. 

1. Naučite svoje dijete da ima uzor, a najlakše je da to učinite kroz neku poučnu priču ili crtić, ovisno o tome što dijete preferira. Ako je vaša kćer ušla u svađu, podsjetite je na Pepeljugu i kako je oprostila svojim polusestrama. Pobrinite se da vaše dijete čita priče u kojima se rješavaju konflikti, oprašta i upozorava na važnost obitelji. 

2. Uvedite kasicu prasicu koja će se puniti svakom svađom. Svaki puta kada svoju djecu uhvatite da se svađaju naredite im da u kasicu prasicu stave neki sitniš. Ako su djeca premlada i nemaju novac, neka na papirić napišu po jedan kućanski posao i kada ih uhvatite u svađi dužni su uzeti jedan papirić i izvršiti zadatak. 

3. Nakon što djeca uđu u svađu recite im da napišu pismo u kojem će izraziti svoje osjećaje i dati uvid u situaciji pa možda i shvatiti da su se svađali oko nečeg nebitnog. Ako vaša djeca ne vole pisati, ova će ih metoda prisiliti da se manje svađaju. 

4. Pružite svojoj djeci vrijeme 'jedan na jedan', u smislu da sa svakim djetetom provedete vrijeme što bi moglo izazvati ljubomoru, ali zato sa svakim treba provesti jednaku količinu vremena. Tako ćete ih naučiti da su cijenjeni i da se ne trebaju svađati da bi bili primijećeni. 

5. Naučite svoju djecu da se zauzmu jedno za drugo, ali i sami za sebe. Kada branite jedno dijete drugo se može osjećati povrijeđeno tako da je najbolje da svoju svađu razriješe sami. Ako ništa drugo, da izraze svoje potrebe jedno drugome. 

6. Ako vam se djeca svađaju dajte im da rade nešto zajedno. Možete im dati puzzle i kada ih slože, dajte im još teže tako da se nauče oslanjati jedan na drugoga i da nauče da velika podrška dolazi iz obitelji. 

7. Kada se svađaju pošaljite ih van gdje će se okupirati nečim drugim i naučiti da postoji mjesto i vrijeme za sve. Naučit će da kuća nije mjesto za vikanje i svađu, a izlazak van mogao bi im doći kao ispušni ventil jer bi vrijeme mogli iskoristiti za igru. 

8. Planirajte zajednički odmor poput odlaska u zoološki vrt ili kampiranja. To će im biti sjajna prilika za zbližavanje. 

9. Nemojte ih zamjećivati samo kad se svađaju i kad su neposlušni, zamijetite ih i pohvalite kada su dobri i ne svađaju se. Pozitivni komentari bitni su isto kao i negativni.  

10. Dajte svojoj djeci ispravnu perspektivu, a to možete učiniti tako da ih pitate je li stvar oko koje su se posvađali mala, srednja ili velika. Kada će razmišljati o toj problematici možda će shvatiti da od miša rade slona. To im također pomaže staviti stvari u perspektivu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?