Žene UBH Prsten

Donirali knjige za pomoć u obrazovanju i za obnovu knjižnice

skola
Foto: Večernji list
12.11.2014.
u 09:58

Klub žena Udruge bosanskih Hrvata Prsten iz Zagreba donirao 1500 knjiga za OŠ A. G. Matoša u Vidovicama

Udruga bosanskih Hrvata Prsten postoji već desetu godinu i tijekom djelovanja zabilježila je niz vrijednih akcija. Njihova posljednja akcija vezana je za poplavljena područja u BiH. Akcijom je do sada prikupljeno 800.000 kuna, od čega je iznos od 300.000 kuna upućen na prostore PŽ-a. Angažmanom i radom osobito se ističe Klub žena, kako je istaknula predsjednica Gordana Jelavić, koji je osnovan prije tri godine. Organizirao je brojne akcije, a posljednja je bila u znaku prikupljanja knjiga za potrebe Osnovne škole A. G. Matoša u Vidovicama. Članice udruge dopremile su 1500 naslova za školsku knjižnicu. Susret s učenicima i osobljem škole bio je dirljiv, ali su nakon obilaska škole gošće ostale zatečene prizorima uništenih učionica.

Inspirator vlč. Tomašević

U pratnji Gordane Jelavić bile su zamjenica Dragica Livančić-Šamija i članice Dinka Martinović-Ivorek te Verica Biškić. - U knjigama pronalazimo odgovor na mnoga životna pitanja, one su nam često poticaji, inspiracija, znanje i utjeha. Knjige nas zapošljavaju, hrane i liječe, one su nam društvo bez obzira na suvremene tehnologije i sve informacije koje dobivamo preko medija. Knjige koje smo donijeli u Vidovice, prije svega, su za školske knjižnice, za OŠ i SŠ, a odnose se na povijest, filozofiju, religiju... Pored toga što smo se pobrinuli za djecu OŠ, tu je jako puno knjiga koje su beletrističke vrijednosti, cijenjenih domaćih i stranih autora i mogu poslužiti kao dobra osnova za otvaranje knjižnice za odrasle, kazala je Dinka Martinovi-Ivorek koja dodaje: - Ako nas pitate zašto baš knjige, prvi inspirator bio je upravo vaš Vidovljanin vlč. Darko Tomašević, čovjek koji nam je pomogao u izradi jednog od naših časopisa. Kad smo razmijenili mišljenja, iskustva, interese i potrebe, rodila se ideja da prikupimo knjige za djecu Vidovica i nadamo se da će se naše prijateljstvo s Vidovicama nastaviti i dalje.

Zahvalnost učenika

Najtoplije riječi zahvale za darove uputila je učenica Sara Maršić naglasivši među ostalim: - Zahvalni smo što nakon velike nesreće netko misli na nas! Ovom donacijom ćemo obogatiti knjižnicu. Knjige su putokaz i utočište kada se trebamo skloniti od oluje i sigurno će nam pomoći u obrazovanju. Ravnateljica škole Janja Župarić istaknula je zadovoljstvo spoznajom da ima dobrih ljudi koji su spremnih pomoći i da je donacija znak dobročinstva.

- Osim knjiga, na njihov prijedlog, kuća ALFA donirala je vježbenice za učenike, a FIS iz Viteza hladnjak za učeničku kuhinju. Hladnjak, nažalost, ne koristimo jer škola još nije obnovljena. Bilo je raznih obećanja, najprije od UNDP-ja, da bi 1. kolovoza došli predstavnici UNICEF-a BiH i obećali obnoviti školu. Nažalost, stanje se nije promijenilo. Razina vode u školi bila je od 80-150 cm, a zalaganjem djelatnika škole, vojske i DVD-a iz Vidovica i Kupresa očistili smo sve prostorije i zidove te čekamo da netko započne obnovu. Od početka školske godine nastavu izvodimo samo na gornjem katu u dvije smjene, a prvi i drugi razred prisiljeni su pohađati nastavu u zgradi dječjeg vrtića kod crkve, naglasila je Župarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?